No SSO cookie

Miért egészséges a banán? - 2. rész

Utolsó változtatás: 2010-08-26 | Első közzététel: 2010-07-14
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Miért egészséges a banán? - 2. rész
Előző cikkünkből megtudhattuk, hogy milyen jótékony hatásai vannak a banánnak, most pedig azt fogjuk tárgyalni, hogy hogyan lehet beszerezni, illetve tárolni a banánt. Többek között arról is szó lesz, hogy milyen allergiákat válthat ki a banán.

A banán beszerzése, felhasználása és tápértéke

 

A banán beszerzése és tárolása

Az érett banán törékeny, és rövid idő alatt elromlik. Még zölden szedik le, mert így könnyebb szállítani. Hogy megérjenek, etilénnel kezelik, és érett gyümölcsök mellett tárolják. Üzletben a kívánt célnak megfelelően válasszunk banánt: a zöldebbek több napig elállnak, a sárga, esetleg már foltos gyümölcsöt minél hamarabb el kell fogyasztani.

Az azonnali használatra vásárolt banán legyen kemény, fényes sárga, a héja pedig legyen könnyen eltávolítható. Az érett banán vitaminokban gazdag és édes. Kerülni kell a nyomott gyümölcsöt, mert ezek már nem olyan kellemes ízűek.

 

 

A banán konyhai felhasználása

A banán héja nem engedi, hogy a gyümölcs húsa baktériumokkal vagy porral legyen fertőzve.

Hántsd meg a banánt és fogyaszd el azonnal!

A banánkarikák isteni alkotóelemei a gyümölcssalátáknak.

Tejjel és cukorsziruppal keverve fantasztikus milkshake varázsolható belőle.

Különféle lekvárokat is lehet ízesíteni vele.

A sült banánt fagyi mellé is kiváló.

Kimondottan finom a szárított banán is, ezt általában karikákra szeletelve árusítják.

Nyomj szét néhány banánt, és keverd bele tésztába, tortába, pudingba stb.

Vannak éretlen főzőbanánok (plantain), melyeket zöldségként használnak különböző ételreceptekben.

 

Figyelem! Előfordul, hogy a banán bőrallergiát vált ki, az erre érzékenyek fogyasztása után néhány órával viszketegséget éreznek, szájüregük megdagad. Általában a pollen-érzékenyeknél vált ki allergiát.

Másik esetleges reakció a latex-allergia, kiütést és gyomorpanaszokat okoz (hányinger, hasmenés).


Tápérték/100g

Főbb összetevői Tápérték Napi javasolt bevitel százaléka

Energia

Szénhidrátok

Fehérjék

Zsírok

Koleszterol

Rostok

90 Kcal

22,84 g

1,09g

0,33 g

0 mg

2,60 g

4,5%

18%

2%

1%

0%

7%

Vitaminok

Folsav

Niacin

Pantoténsav

Piridoxin

Riboflavin

Tiamin

A-vitamin

C-vitamin

E-vitamin

K-vitamin

20 mcg

0,665 mg

0,334 mg

0,367 mg

0,073 mg

0,031 mg

64 IU

8,7 mg

0,10 mg

0,5 mcg

5%

4%

7%

28%

5%

2%

2%

15%

1%

1%

Elektrolitok

Nátrium

Kálium

1 mg

358 mg

0%

8%

Ásványi anyagok

Kálcium

Réz

Vas

Magnézium

Mangán

Foszfor

Szelénium

Cink

5 mg

0,078 mg

0,26 mg

27 mg

0,270 mg

22 mg

1,0 mcg

0,15 mg

0,5%

8%

2%

7%

13%

3%

2%

1%

Növényi tápanyagok

Alfa-karotén

Béta-karotén

Lutein-zeaxantin

25mcg

26 mcg

22 mcg

 

__
__
__


Szólj Te is hozzá!