No SSO cookie

Birsalma lekvár egyszerűen!

Utolsó változtatás: 2016-05-05 | Első közzététel: 2013-10-22
(5/ 3)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Birsalma lekvár egyszerűen!
Ki ne imádná ezt a fajta birsalma lekvárt? Egyszerű elkészíteni, nincs benne tartósítószer, csak gyümölcs, citrom és egy kis cukor.

Erősen savas, savanyú, olyannyira, hogy a szájat összehúzza. Fűszeres, fanyar íze ellenére sokak kedvence ez a gyümölcs - a birsalma nemcsak kellemes ízű ételek alkotórésze, de a gyomrunkra is igen jó hatással van. A Kaukázusból származik, elsősorban mediterrán területeken él, Iránban, Turkesztánban őshonos. Az ókorban a szerelem és boldogság gyümölcsének tartották, a görögök mitológiájában szerepel. Nekik és a rómaiaknak köszönhetjük a birsalma elterjedését. Ez a sárga, alakra inkább körtére emlékeztető gyümölcs késő ősszel terem, ha nem fogyasztjuk el hamar, akkor is hónapokig eláll, csak száraz helyen kell tartani.

A birsalma rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot, ásványi sót tartalmaz. Van benne A, C és E-vitamin, B1 és B2 vitamin, de még P-vitamin is, utóbbi a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet. Kalciumban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, és igen magas a pektin tartalma: a pektin - mely a héjban található - nagyon értékes rost a számunkra. A gyümölcs almasavat és csersavat tartalmaz.

 

birsalma


Nyersen a legjobb fogyasztani, így őrzi meg leginkább értékes összetevőit, vagyis így a legegészségesebb. A nyers birsalma illetve birsalmalé az anyagcsere fokozására kiváló, savassága miatt az emésztőrendszert megmozgatja, a nyálkahártyán a bélben képez egy védőréteget. A székrekedés hatékony ellenszere. Minden gyomorpanaszt enyhít, puffadás esetén, amikor úgy érezzük, az étel meg sem mozdul a gyomrunkban, segít a birsalma. Remek görcsoldó - menstruációs fájdalmakra is használható -, a bélgyulladást is gyógyítja. Hűsítő és nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása ismert. Gyulladások és menstruációs panaszok ellen napi 2-3 alkalommal, fél pohár birsalmalevet érdemes meginni.

 

Készítsünk birsalma lekvárt!

 

Hozzávalók:

1 kg birsalma
700 g cukor
400 ml víz
citromlé

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: könnyű

 

finom-birsalma-lekvar-800x600-5090

 

A birsalma lekvár elkészítése:

Először jól megmossuk a birsalmákat. A lekvárhoz a birsalmát meghámozzuk, lereszeljük és egyből meglocsoljuk citromlével. A vizet és a cukrot összekeverjük és odatesszük főni, amíg egy homogén szirupot nem kapunk. Hozzáadjuk a birsalmát és nagy tűzön forraljuk, majd ahogy kezd összeesni, csökentjük a tűz erősségét és kezdjük jobban kavargatni. A főzés ideje kb 35-45 perc között mozoghat. Amikor a lekvárunk jól összeált és vörösses színt kapott, akkor kész van. Forrón öntsük a befőttesüvegekbe.

 

napidoktor.hu

A birsalma lekvár receptet Pica ajánlotta az oteltkonyha.hu oldalon.


Szólj Te is hozzá!