No SSO cookie

Miért fogyasszunk sok mandulát? - 2. rész

Utolsó változtatás: 2016-05-09 | Első közzététel: 2011-11-22
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Miért fogyasszunk sok mandulát? - 2. rész
Amint láthattuk a mandula gazdag energiaforrás, ezért javasolt a fogyasztása. Egész évben beszerezhető, így bármikor a rendelkezésünkre állhat. Nézzük meg, hogy pontosan hogyan is használhatjuk a mandulát a mindennapokban! 

A mandula beszerzése és tárolása

A mandula egész éven át kapható az üzletekben, többféle formában: héjastól vagy anélkül, sózva, édesítve vagy darálva. Legjobb, ha nem feldolgozott mandulát vásárolunk. Vásárláskor olyan magokat keressünk, melyek világosbarnák, tömörek, egyformák és nehezek. Ne legyen rajtuk repedés, penész, és ne legyen avas a szaga. A héjas mandulát hűvös és száraz helyen évekig tárolhatjuk. A hámozott mandulát kevés levegőjű, lefedett edényben, hűtőszekrényben kell tárolni, különben megavasodik.

Konyhai felhasználás: iparilag a mandulát általában speciális szerkezettel hámozzák. De otthoni használatra is kapható már ilyen berendezés.

 

mandula

 

Fogyasztási ötletek:

  • Fogyasztható nyersen, sózva vagy édesítve.
  • Íze a dióéhoz hasonló, ugyanakkor édeskés.
  • Az édesmandula-tej rendkívül népszerű ital Indiában és Dél-Ázsiában.
  • Dióval keverve, a curry-s rizs közkedvelt alapanyaga a Távol-Keleten.
  • Pehelyként, desszertekre, fagylaltokra szórva igen mutatós.
  • Gyakran keverik édességek, sütemények, kekszek, torták masszájába.
  • A mandulavaj alapanyaga és ilyen formában a friss mandulára érzékenyek is fogyaszthatják.

 

Tápérték/100 g

Főbb összetevői Tápérték Napi javasolt bevitel százaléka

Energia

Szénhidrátok

Fehérjék

Zsírok

Koleszterin

Rostok

575 Kcal

21,67 g

21,22 g

49,42 g

0 mg

12.20 g

29%

16%

38%

165%

0%

30%

Vitaminok

Folsav

Niacin

Pantoténsav

Piridoxin

Riboflavin

Tiamin

A-vitamin

C-vitamin

E-vitamin

50 mcg

3,385 mg

0,47 mg

0,143 mg

1,014 mg

0,211 mg

1 IU

0 mcg

26 mg

12.5%

21%

9%

11%

78%

16%

0%

0%

173%

Elektrolitok

Nátrium

Kálium

1 mg

705 mg

0%

15%

Ásványi anyagok

Kalcium

Réz

Vas

Magnézium

Mangán

Foszfor

Szelénium

Cinc

264 mg

0,996 mg

3,72 mg

268 mg

2,285 mg

484 mg

2,5 mcg

3,08 mg

26%

110%

46,5%

67%

99%

69%

4,5%

28%

Növényi tápanyagok

Béta-karotén

Béta kripto-xantin

Lutein-zeaxantin

1 mcg

0 mcg

1 mcg

__

__

__

 

<< Vissza a cikk elejére


Szólj Te is hozzá!