Meggyleves, a menzakirály
A meggy- és más gyümölcslevesek valódi magyar különlegességek, érdemes megkínálni velük külföldi barátainkat. Összegyűjtöttünk néhány meggyspecialitást.

Az emberi szervezet számára a meggy akkor a legértékesebb, ha frissen (vagy fagyasztás után felengedve), netán aszalva fogyasztjuk. Nyáron, a nagy hőségben üdítő a frissen facsart, jól lehűtött meggylé. De ha a megszokott ízeket kedveljük, akkor készíthetünk meggyből befőttet, meggylevest, meggylekvárt vagy konyakos meggyet is. Ezek elkészítéséhez néhány ötletet kínálunk.

Meggyturmix

turmix
Hozzávalók:

2 dl tej (nyáron tehetünk mellé vanília fagyit is)
10 db kimagozott, meghámozott meggy
1 ek. méz

Az összetevőket jól összeturmixoljuk és lehűtve fogyasztjuk. A fenti mennyiség egy adaghoz elegendők: társaságban szorozzuk fel a mennyiségeket a személyek számával.

Meggyleves

Hozzávalók:

  • 0,5 kg meggy2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín (elhagyható)
  • 2 evőkanál liszt
  • só, cukor, fahéj, szegfűszegreszelt citromhéj


A meggyet a fűszeres vízben megfőzzük, hozzáöntjük a lisztes tejfölt (a habarást), majd rövid forralás után beleöntjük a tejszínt. Kihűtve tálaljuk, 3-4 személy részére.

Konyakos meggy

Hozzávalók:

  • 1 kg meggy
  • 30 dkg cukor
  • 0,5 dl konyak

A frissen szedett (nem túl érett), szár nélküli meggyet megmossuk, és üvegekbe rakjuk. Ráöntjük a cukrot és konyakot úgy, hogy lehetőleg mindenhova egyformán jusson belőlük. Az üvegeket letakarjuk és 6-8 napig a napon hagyjuk. Ezután légmentesen lezárjuk, és sötét, hűvös helyen tároljuk fogyasztásig. Desszertnek és süteménytölteléknek egyaránt különleges!

értékelés