No SSO cookie

Fedezzük fel a Naspolyát!

Utolsó változtatás: 2010-08-26 | Első közzététel: 2009-08-10
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Fedezzük fel a Naspolyát!
Már alig lehet kapni, pedig szép bokra bőven ontja a termést. A téli gyümölcstálak díszítésére, választékának bővítésére szolgál. 5 ok, amiért nem szabad megfeledkeznünk róla!

A naspolya  Keletről származik, és onnan terjedt el valamennyi kontinens mérsékeltebb éghajlatú területeire. 50 évvel ezelőtt a naspolya még olyannyira ismert volt egész Európában, hogy a régi kertészetről szóló könyvekben még őshonos gyümölcsként szerepelt.

Fanyar termését tulajdonképpen éretlenül szedjük le az első fagyok bekövetkezte előtt, és tároljuk mindaddig, amíg a kocsány felől a gyümölcshús puhulni kezd. Éretten kellemesen fanyar, jellegzetes ízű gyümölcse karácsony táján igen finom csemege.

A naspolya gondozása

Talaj

A naspolya nem válogat a talajban és az éghajlatban. Száraz és nedves talajokon egyaránt megél. Fehér virágait későn, a májusi fagyok után hozza, ezért a tavaszi fagyoktól nem szenved. A naspolyabokrot nem szabad metszeni, mert virágai a vesszők végén helyezkednek el, ezért minden vessző lemetszése egyben a termést is csökkenti. Félvad növény; a kártevők és a betegségek nemigen bántják; szinte egyáltalán nem szorul permetezésre.

Fedezzük fel a Naspolyát!
Naspolya virága

A naspolya mindenütt megél Európában. A fa magassága akár az 5 métert is elérheti. A naspolyafára a széles korona jellemző. Tavasz végén nagy, fehér virágot hoz, ősszel narancsszínű lombot. Levelei akár a 10 cm-es nagyságot is elérhetik, és a fonákjukon szőrösek.

A naspolya termesztése

A naspolya csak a túlérett stádiumában ehető. A gyümölcsöknek a fán kell maradniuk, ameddig csak lehet, és a szüret után még 2 hétig hideg és sötét helyen kell őket tárolni. Naspolyát Spanyolországban, Dél-Franciaországban, Olaszországban, Görögországban, Hollandiában, Angliában, Kaliforniában és Japánban termesztenek. Nálunk novembertől importálják.

Fedezzük fel a Naspolyát!
Naspolya gyümölcse

A naspolya felhasználása

Csak a gyümölcshús ehető, a héja és a magja élvezhetetlen. A gyümölcshúsnak lekvárszerű az illata, és édes - savanyú, borra emlékeztető íze van. A naspolya nagysága és formája fajtánként változó, lehet dió, vagy kisebb alma méretű, de úgy is kinézhet, mint egy apróbb körte. A héja a sárgásbarnától kezdve, a rozsdavörösön vagy a zöldesbarnán át egészen a sötétbarnáig terjedhet, kívül bőrszerű, egyenetlen és enyhén szőrös. A gyümölcs húsa pirosas vagy barnás, puha, mint a tészta, fajtától függően mag nélküli, vagy 5 magot tartalmaz. Az első fagyos éjszakák után a héja sötétbarna és durva lesz, könnyen lehúzható, a gyümölcs pedig megpuhul. Az éretlen gyümölcs jellemzője a fanyar, kesernyés gyümölcshús és a keserű utóíz.

A naspolya finom...

Nyersen gyümölcsként, desszertekhez kiváló.
Párolva sütemények töltéséhez használható fel, mint az almalekvár, befőzés esetén pedig lekvár, zselé vagy gyümölcslé készíthető belőle.
Az evésre alkalmas gyümölcs kb. még egy hétig hűvös, száraz helyen tárolandó. Az utánérés eléréséhez még kb. 2 hétig hideg, száraz helyen javasolt tárolni, csészeleveleivel lefelé fordítva, egy vékony réteg finom homokra fektetve.


Szólj Te is hozzá!