No SSO cookie

Mennyi tápérték van az őszibarackban? -1. rész

Utolsó változtatás: 2010-08-26 | Első közzététel: 2010-07-10
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Mennyi tápérték van az őszibarackban? -1. rész
Finom és rendkívül népszerű a Kínából származó őszibarack, amelyet a Selyemutat használó kereskedők terjesztettek el. Ez a gyümölcs a Prunus persica nevet viseli és a Prunus nemzetségbe, a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik.

Gyakorlatilag, az őszibarack „csonthéjas", mivel tulajdonságai hasonlatosak a prunus nemzetségébe tartozó olyan gyümölcsökhöz, mint a szilva, a nektarin, a mandula és a ringló.

Az őszibarackfa kb. 7-9 méter magasra nő, és lédús gyümölcse miatt nagy mennyiségben termesztett Európában. Attól függően, hogy melyik országból származik, az őszibaracknak több fajtáját különböztetjük meg, színük, méretük és sajátosságaik alapján.

 

 

A fa májustól szeptemberig ontja bőséges termését. Az őszibarack mérete, olyan, mint egy kisebb alma, 7-10 cm átmérőjű és kb. 130 gr. A héja selymes, kisebb hosszanti bevágással. A belső húsos része lédús; fajtól függően, lehet krémszínű vagy sárgás. A közepén ehetetlen mag van, a gyümölcs íze pedig lágyan édes, aromás.

 

Az egészséges érett barack jótékony hatása:


  • A lédús, húsos, ízletes őszibarack kalóriaszegény, nem tartalmaz telitett zsírokat, azonban ásványi anyagokban, vitaminokban és más, az egészség fenntartásához szükséges anyagokban gazdag.
  • Sok antioxidáns hatású C vitamint tartalmaz, ami növeli a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel, és a bacilusokkal szemben. Ezen kívül elősegíti a szervezet anyagcseréjét.
  • Az őszibaracknak magas antioxidáns A vitamin és béta karotin tartalma van, ami köztudottan fontos a látáshoz. A béta karotin egy pro-vitamin, ami a testben A vitaminná változik. Jótékony hatása van a bőrre és a nyálkahártyára. Köztudott, hogy az A vitamin tartalmú ételek segítenek a tüdőben, és a szájüregben megjelenő rákos megbetegedések elleni harcban.

 

 

  • Ásványi anyagokban gazdag, káliumot, fluort és vasat tartalmaz. A vas szükséges vörösvérsejtjeinek kialakulásához, miközben a fluor a csontok és a fogak alkotó eleme, és gátolja a fogszuvasodást. A kálium fontos eleme a testben lévő fluidoknak és azon sejteknek, amelyek a szívverést és a vérnyomást szabályozzák.
  • Az őszibarack gazdag olyan poli-fenol-flavonoidokban, mint a lutein, zeaxantin, és kriptoxantin, amik javítják az egészséget. Ezek harcolnak az oxigénben terjedő szabadgyökök ellen és olyan reaktív oxigén fajok ellen, amelyek fontos szerepet játszanak sok betegségben és az öregedés folyamatában.

 


Szólj Te is hozzá!