No SSO cookie

Hogyan metsszük a cseresznyefát?

Utolsó változtatás: 2012-03-07 | Első közzététel: 2010-07-12
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan metsszük a cseresznyefát?
Az egyik elsődleges probléma, amivel a kertészek szembekerülnek a cseresznyefa termesztésnél az, hogy nem tudják, hogyan kell helyesen megnyesni a fát. A metszés nagyon fontos szerepet játszik a megfelelő növekedés és gyümölcstermelés biztosításában.

Hogyan metsszük cseresznyefáinkat?

 

Mielőtt egy kertész a fa nevelésébe kezd, meg kell tanulnia, hogyan nyesse meg a cseresznyefát helyesen. De még mielőtt a metszést értenénk meg, fontos tudni, hogy hogyan nőnek a cseresznyefák. A cseresznyefák központi vezető fák. Ez azt jelenti, hogy van egyetlen egyenes főtörzs, amit vezetőnek neveznek.

Minden ág ebből fog kinőni. Egy helyesen megmetszett cseresznyefának akasztófa formája van. Ez azt jelenti, hogy az ágak a vezetőhöz képest merőlegesen nőnek, és kb. 70 cm távolság van a szintek között, hogy a napfény az alsó gyümölcsöket és leveleket is elérje.

A fákat a tél végén kellene megmetszeni, hogy jobban és többet nőjön a növekedési periódusban. Az ágaknak első szintje 60-90 cm-el a föld felett kellene kezdődnie. A vezető törzsből kinövő ágakat vagy ki kell kötni, vagy pedig súlyt kell helyezni rájuk, hogy kifelé, ne pedig fölfelé nőjenek. A kifelé ágazó fák több gyümölcsöt fognak termelni, és lassabban fognak nőni.

 

 

 

 


Az cseresznyefákat, ha nyáron metsszük meg, akkor az lelassítja a növekedést, tehát akkor kellene ezt tenni, ha már elértük a kívánt méretet. Ha télen túl korán metsszük meg, akkor az sebezhetővé teszi a bakteriális fertőzésekre. A cseresznyefák metszéséről bármely kertészetben kaphatunk további információt.


Szólj Te is hozzá!