No SSO cookie

H

K

Sze

Cs

P

Szo

V

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Hogyan termesszünk kopasz kivit (Actinidia arguta)?

Utolsó változtatás: 2011-09-26 | Első közzététel: 2011-09-26
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan termesszünk kopasz kivit (Actinidia arguta)?
A kopasz kivi (Actinidia arguta) többféle éghajlaton megterem, mint a közönséges kivi. Könnyebben lehet termeszteni, a gyümölcseit nem kell meghámozni és az íze is édesebb. Tanuljuk meg, hogy hogyan kell termeszteni ezt a szívós gyümölcsöt!

A kopasz kivi termesztése

kopasz-kivi

  • Növény típus: Évelő
  • Tudományos elnevezés: Actinidia arguta
  • A kifejlett növény mérete: Fa; méretét a lugas/támaszték szerkezete határozza meg
  • Fényigénye: A teljes napfényt vagy a félárnyékot kedveli
  • Virágzási időszak: Május vége/június eleje
  • Talajtípus: A jó vízelvezető képességű talajt kedveli
  • PH érték: 6,5
  • Közismert kártevői: Gyökérfonálféreg, takácsatka és japán kabóca
  • Közismert betegségei: Fitoftóra betegség és gyökérrothadás

 

Általános tudnivalók


A kopasz kivi gyakran nem éli túl az első nyugalmi időszakot. Ez túlnyomórészt a rossz vízelvezetésű talajnak vagy az átültetést követő gyökérrothadás kialakulásának, esetleg a növény elhanyagolásának köszönhető. A növény túlélési esélyén úgy lehet javítani, hogy az első évben egy 20 literes tartályba ültetjük.

A növényeket csak a megállapodásukat követően szabad karózni és átültetni, vagyis az első év végén vagy a következő évben, miután elmúlt a fagyveszély. A gyökérfagyás megakadályozása végett, ültessük ki az udvarra vagy biztosítsunk megfelelő védelmet a tartálynak a tél folyamán. Öntözzük bőségesen, de ne vigyük túlzásba.

 

A kopasz kivi szaporítása


Általában magról szaporítjuk, de a jobb fajtákat dugványozással és oltással is szokták.

 

A kopasz kivi gondozása és termesztése


A kopasz kivi ültetéshelyének kiválasztásakor, fontos elkerülni az olyan helyeket, ahol gyakoriak a késő tavaszi fagyok, hiszen lombozata fagyérzékeny. Nem igényel túl sok tápanyagot, de igen jótékony hatású, ha az ültető árokba komposztot vagy állat eredetű trágyát szórunk. Ültetésének évében semmiképpen se hagyjuk kiszáradni a gyökereit. A növény körüli talajtakarással megóvhatjuk a talajt a kiszáradástól. A kopasz kivit egymástól 120-150 centiméterre ültessük.

 

kopasz-kivi-viraga

 

Mivel nagyon életerős növény, szára akár 3 méter magasra is megnőhet, ilyenkor lugasra vagy kerítésre van szüksége. Amikor ültetjük, a szárát vissza kell metszeni úgy, hogy csak 2 rügy maradjon. Amint ezekből a rügyekből hajtások fejlődnek, válasszuk ki a két legnagyobbat főtörzsnek, és az összes többit távolítsuk el.

Irányítsuk az előbb említett főtörzset a lugasra úgy, hogy karóhoz vagy huzalhoz kötjük. Ne engedjük köré tekeredni, különben sok gondunk lesz, ha a fa elkezd öregedni. Miután a törzs elérte a kívánt magasságot, csípjük le a végét. A kialakuló hajtások közül válasszunk ki főágaknak szolgáló 2-4 hajtást, és az összes többit távolítsuk el.

Most, hogy megalapoztuk a növény alakját, a jövőben azért kell metszeni, hogy elősegítsük a megfelelő gyümölcshozatalt. Tavasszal kell metszeni, még mielőtt a rügyek nem kezdenek el hajtani. A kopasz kivi gyümölcse többnyire az előző év ágain terem. Távolítsunk el minden faágat, amely az előző évben keletkezett. Távolítsunk el minden faágat, amely az előző évben termett, akárcsak a sérült ágakat. Hagyjunk megfelelő távolságot (25-40 centimétert) az 1 éves vesszők között. Ezeket vissza kell metszeni, és a vesszők 60-70%-át el kell távolítani.

 

fejlodo-kivi

 

A kopasz kivi leszedése


Ahhoz, hogy megállapítsuk a szedés idejét, szedjünk le néhány kivit, és hagyjuk pár napig puhulni. Amikor a gyümölcsnek megfelelő édes zamata lesz, szedjük le az egészet, és tegyük a hűtőbe. A hűtőszekrényben 5-6 hétig lehet tárolni. Amikor kivesszük, eltelik pár nap, amíg megpuhul és megérik, csak azután lesz ehető. Minden kopasz kivi fajtának hasonló az íze. Cukorszintje gyakran eléri a 20 százalékot, és jelentősen édesebb, mint a „Hayward" kivi.

 

Felhasználása


A gyümölcsöt általában nyersen fogyasztják. A kopasz kivi nagy mennyiségben tartalmaz actinidin enzimet is, amely puhítja a húst.


Szólj Te is hozzá!