No SSO cookie

H

K

Sze

Cs

P

Szo

V

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
15
16
17
18
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Mit kell tudni a mangó termesztéséről? - 1. rész

Utolsó változtatás: 2010-08-01 | Első közzététel: 2010-07-29
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Mit kell tudni a mangó termesztéséről? - 1. rész
A legtöbb ember azért termeszt mangófát, mert egyszerű nevelni és gondozni őket. A megfelelő területen a mangó termesztése nem kerül semmilyen erőfeszítésbe, de ez nem jelenti azt, hogy nem igényel semmilyen munkát. Nézzük, hogy mire kell oldafigyelni a mangó termesztésénél!

Fontos tudnivalók a mangó termesztéséről

 

A mangóknak különböző színük, méretük és ízük van, sőt még az érési időszakuk is változik. Többféle mangó termesztése kihívást jelenthet, de ami még ennél is fontosabb az az, hogy kitolódik az érési időszak, így nem csak egy pár hétig ehetünk friss mangót, hanem több hónapon át.

 

Hogy néz ki a mangófa?

A mangó egy nagyon vonzó, örökzöld fa, színes, sűrű levélzettel. Az új hajtások pirosas színűek, az érett levelek pedig sötétzöldek.

Fajtától függően a mangófák óriásira megnőhetnek (35 m magasra és 15 m átmérőjűre a hajtásokkal együtt). De, ha metsszük, akkor természetesen nem nő meg ekkorára. A mangó nagyszerű látványt nyújt, amikor virágzik. A nagy, rózsaszín virágok az ágak végein jelennek meg, és ellepik az egész fát. Mindemellett jó az illatuk is!

 

 

Hol lehet mangót termeszteni?

A mangó trópusi gyümölcsfa, ami szereti a trópusi éghajlatot. Olyan helyeken lehet jól mangót termeszteni, ahol fagymentes, hűvös, száraz telek és nedves, forró nyarak vannak. A mangók szépen fejlődnek jó vízelvezetésű talajban (nincs szükségük gazdag talajra a növekedéshez). Igazából az alacsonyabb termőképességű földbe tett mangókról jobb termést szedhetünk.

 

Hogyan kezdjük el a mangó termesztését?

Kétféleképpen kezdhetünk hozzá: vagy veszünk mangó fákat egy faiskolából, vagy saját fákat nevelünk magról. A magról termesztett fák később hoznak gyümölcsöt (hacsak nem tudjuk, hogyan kell beoltani őket, vagy nem ismerünk valakit, aki tudja).

A faiskolában nevelt fák általában be vannak oltva, így 3-4 éven belül termést kellene hozniuk. A magról nőtt csemetéknek talán szükségük lesz 5-8 évre is, ahhoz hogy termőképessé váljanak. A magról nőtt csemeték sokkal nagyobbra nőnek, és erősebbek, mint a faiskolában vett fák, ezen kívül ellenálló gyökérrendszerük van.

 

 

A beoltott fáknak meglehetősen kis méretük van. Az oltásnak az a másik előnye, hogy tudjuk, hogy megbízható gyümölcsfánk lesz. Amennyiben magról nőtt csemeténk van, tudnunk kell pontosan, hogy melyik mag hajtott ki, különben nem tudjuk meg, hogy milyen fánk lesz, csak amikor már termést hoz.

Először is, ha faiskolából vásároljuk a mangófákat, javasolt nemcsak a színt és a méretet nézni. Kóstoltuk már valaha azt a fajta mangót, amelyiket meg akarjuk venni? Egyes mangóknak borzalmas ízük van. Egyes fajtákat az üzletek polcaira neveltek, szépek és nagyok, de szinte ehetetlenek. (Igen, legyünk finnyásak, ha a mangókról van szó.) Tehát, ismerjük meg azt a mangó változatot, amelyet meg akarunk venni!

Másodszor, amennyiben több mangót ültetünk, tudnunk kell, hogy korán vagy későn érő fajokról van-e szó. Ne vásároljunk olyan fákat, amelyek egyszerre érnek.

Harmadszor, ha hidegebb, szubtrópusi helyen lakunk bizonyosodjunk meg róla, hogy a fa, amit veszünk az adott körülmények között is virágzik. Mindegyik mangó megél a fagymentes területeken, de nem mindegyik fog virágozni, ez a hőmérséklettől függ, és fajtánként változik. Virágzás nélkül pedig nem lesz gyümölcs!

Ha olyan helyeken élünk, ahol a hideg időszakban eshet az eső, olyan fajtát kell választani, amelyik ellenálló a mangó antraknózis betegségével szemben.


Szólj Te is hozzá!