No SSO cookie

Termesszünk kesu fát! - 1. rész

Utolsó változtatás: 2010-08-03 | Első közzététel: 2010-08-02
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Termesszünk kesu fát! - 1. rész
A kesuk termesztése egyszerű, mert úgy nőnek, mint a gaz, de az igazi kihívást a kesu pirítása jelenti. Na, de amíg eljutunk a kesudió pirításáig, addig még sok van hátra. Kezdetnek például ott van az a tény, hogy a kesu fát először el kell ültetni. Lássuk hát, hogyan is kell kesu fát termeszteni!

A kesu fa termesztése

 

Hogyan néznek ki a kesu fák?

A kesuk szép fák nagy levelekkel és rózsaszín virágokkal. A kesu, amint tudjuk dió, de a kesudió nem az egyetlen gyümölcs, ami a fán terem. Jobban mondva a kesudió csak az egyik része a fa gyümölcsének. A másik részét kesualmának nevezik (habár a körte jobban illene rá). Ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor azt mondjuk, hogy a kesualma a gyümölcs duzzadt szára.

A kesualma igen vonzó gyümölcs a piros héjával; C vitaminban gazdag, frissítő, nagyon zamatos, de egy kissé savas, és bolyhos érzést kelt a szánkban, amikor esszük. Más gyümölcsökkel együtt vagy gyümölcs joghurtokba stb. lehet használni. Szárított formában is igen ízletes. Vannak, akik a kesualmáért nevelik a kesufát, és nem pedig a diójáért.

 

 

A kesudió a fura kinézetű, vese alakú héjban van, ami a kesualma aljához van rögzülve. A héjon belül van egy kellemetlen, maró lé, ami komoly égést okozhat, szóval legyünk óvatosak.

 

Hol lehet kesu fát termeszteni?

Kesu fát bárhol lehet termeszteni a trópusokon. A legfőbb kesudió termesztők: Brazília, India, Vietnam, Afrika (Tanzánia és Mozambik) és Délkelet-Ázsia.

A nappali hőmérsékletnek nem lenne szabad 10°C alá csökkennie, amúgy a kesu fák jól tűrik a 40°C fölötti hőmérsékletet. A 25°C-os átlaghőmérséklet lenne ideális a számukra.

Amennyiben kapnak elég vizet úgy nőnek, mint a gaz. Szárazságtűrők, így olyan helyen is jól nőnek, ahol más gyümölcsfák elpusztulnának. A homokos talajban növekszenek a legjobban.

A vad madarak és a denevérek szeretik a kesualmát. Különösen a repülőkutyák szedik le őket, majd eldobják a maradékot. A beoltott kesu fák 18 hónapon belül már teremhetnek!

 

 

Hogyan termesszünk kesu fákat?

A friss magok könnyen csíráznak, szóval, ha valahogy szert tudunk tenni egy friss kesu magra (a teljes magra, héjjal együtt, nemcsak a dióra), akkor magról is tudunk kesut termeszteni. Azt azonban tudnunk kell, hogy a kesu nem hű az eredetéhez, vagyis a magból termesztett fa gyümölcse nem lesz azonos a mag eredeti fájával (lehet, hogy nem hoz annyi termést, vagy az íze lesz másabb).

Egyes gyümölcsfa iskolák árulnak csemetéket vagy oltott fákat. Azok, akik eladásra termesztik a fákat, általában maguk szaporítják őket. Ha van a környékünkön egy termelő, talán tudunk venni tőle csemetéket. Ha mi magunk szeretnénk termeszteni a kesu fánkat magról, akkor elvethetjük egy cserépbe vagy egyenesen a talajba. Ha nedvesen tartjuk a talajt, 4-5 napon belül ki kell csírázniuk.

 

 

Mikor jó elvetni a magokat?

Amikor szert tudunk tenni friss magra. Minél előbb elvetjük annál jobb. Válasszunk egy jó vízelvezetésű helyet (a kesu fák nem szeretik a nedvességet és a nehéz, agyagos talajt), ha lehet olyat, amelyik védve van az erős széltől. Az érett fákat kb. 10 méter távolságra kell ültetni egymástól, és akár 12 méter magasra is megnőnek.


Szólj Te is hozzá!