Termesszünk kesu fát! - 1. rész
A kesuk termesztése egyszerű, mert úgy nőnek, mint a gaz, de az igazi kihívást a kesu pirítása jelenti. Na, de amíg eljutunk a kesudió pirításáig, addig még sok van hátra. Kezdetnek például ott van az a tény, hogy a kesu fát először el kell ültetni. Lássuk hát, hogyan is kell kesu fát termeszteni!

A kesu fa termesztése

 

Hogyan néznek ki a kesu fák?

A kesuk szép fák nagy levelekkel és rózsaszín virágokkal. A kesu, amint tudjuk dió, de a kesudió nem az egyetlen gyümölcs, ami a fán terem. Jobban mondva a kesudió csak az egyik része a fa gyümölcsének. A másik részét kesualmának nevezik (habár a körte jobban illene rá). Ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor azt mondjuk, hogy a kesualma a gyümölcs duzzadt szára.

A kesualma igen vonzó gyümölcs a piros héjával; C vitaminban gazdag, frissítő, nagyon zamatos, de egy kissé savas, és bolyhos érzést kelt a szánkban, amikor esszük. Más gyümölcsökkel együtt vagy gyümölcs joghurtokba stb. lehet használni. Szárított formában is igen ízletes. Vannak, akik a kesualmáért nevelik a kesufát, és nem pedig a diójáért.

 

 

A kesudió a fura kinézetű, vese alakú héjban van, ami a kesualma aljához van rögzülve. A héjon belül van egy kellemetlen, maró lé, ami komoly égést okozhat, szóval legyünk óvatosak.

 

Hol lehet kesu fát termeszteni?

Kesu fát bárhol lehet termeszteni a trópusokon. A legfőbb kesudió termesztők: Brazília, India, Vietnam, Afrika (Tanzánia és Mozambik) és Délkelet-Ázsia.

A nappali hőmérsékletnek nem lenne szabad 10°C alá csökkennie, amúgy a kesu fák jól tűrik a 40°C fölötti hőmérsékletet. A 25°C-os átlaghőmérséklet lenne ideális a számukra.

Amennyiben kapnak elég vizet úgy nőnek, mint a gaz. Szárazságtűrők, így olyan helyen is jól nőnek, ahol más gyümölcsfák elpusztulnának. A homokos talajban növekszenek a legjobban.

A vad madarak és a denevérek szeretik a kesualmát. Különösen a repülőkutyák szedik le őket, majd eldobják a maradékot. A beoltott kesu fák 18 hónapon belül már teremhetnek!

 

 

Hogyan termesszünk kesu fákat?

A friss magok könnyen csíráznak, szóval, ha valahogy szert tudunk tenni egy friss kesu magra (a teljes magra, héjjal együtt, nemcsak a dióra), akkor magról is tudunk kesut termeszteni. Azt azonban tudnunk kell, hogy a kesu nem hű az eredetéhez, vagyis a magból termesztett fa gyümölcse nem lesz azonos a mag eredeti fájával (lehet, hogy nem hoz annyi termést, vagy az íze lesz másabb).

Egyes gyümölcsfa iskolák árulnak csemetéket vagy oltott fákat. Azok, akik eladásra termesztik a fákat, általában maguk szaporítják őket. Ha van a környékünkön egy termelő, talán tudunk venni tőle csemetéket. Ha mi magunk szeretnénk termeszteni a kesu fánkat magról, akkor elvethetjük egy cserépbe vagy egyenesen a talajba. Ha nedvesen tartjuk a talajt, 4-5 napon belül ki kell csírázniuk.

 

 

Mikor jó elvetni a magokat?

Amikor szert tudunk tenni friss magra. Minél előbb elvetjük annál jobb. Válasszunk egy jó vízelvezetésű helyet (a kesu fák nem szeretik a nedvességet és a nehéz, agyagos talajt), ha lehet olyat, amelyik védve van az erős széltől. Az érett fákat kb. 10 méter távolságra kell ültetni egymástól, és akár 12 méter magasra is megnőnek.

értékelés