No SSO cookie

Most van itt az ideje a komposztálásnak!

Utolsó változtatás: 2011-10-05 | Első közzététel: 2011-10-05
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Most van itt az ideje a komposztálásnak!
A komposztládában tartjuk a komposzthalmot, ez egyrészt jobban mutat, másrészt megakadályozza, hogy a komposzt kiömöljön, vagy szétfújja a szél az udvaron. 

Készítsünk komposztládát és saját komposztot!

 

Egy kerek, vagy szögletes szerkezetet lehet készíteni dróthálóból. A lényeg az, hogy a komposztanyag összepréselődjön, hogy melegben legyen és a rothadási folyamat megfelelően meginduljon. A komposztláda legalább 90 cm széles és 90 cm mély legyen, hogy elegendő helye legyen a szétterjedő anyagnak.

Használjunk nyersfa, vagy fém rudakat a sarkokhoz és tekerjünk köréjük masszív dróthálót. A hálónak elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy a rothadó anyagok ne hulljanak ki belőle. Amikor a komposzt elkészül, lazítsuk ki a drótot, és lapátoljük ki az aljáról a halmot. Aztán rakjuk meg újra elbomlatlan komposztanyaggal és tekerjük vissza a drótot a halom köré.

 

Komposztláda-készítése

 

A lelkes kertészek szerint a komoly komposztáláshoz három komposztláda kell. Ha van három ládánk vagy tartályunk, akkor szakaszosan komposztálhatunk: az egyikben kész komposzt van, a másikban épp érlelődik, és a harmadikban pedig a frissen gyüjtött komposztanyag van. Ha a komposzt tartályokat letakarjuk egy műanyag ponyvával vagy falappal, megakadályozzuk a kellemetlen szag kiszivárgását és megelőzzük a nyirkosodást és a vadon élő kártevőket. A megfelelő összetételű, jó illatú komposzthalom az, amit használni szeretnénk.

Könnyen összeállíthatjuk a saját komposzthalmunkat. Először helyezzünk le egy réteg lekaszált füvet, keverjünk hozzá némi lehullott falevelet és gallyat, ez olyan keveréket képez, mely humusszá válik, ami a növények legmegfelelőbb tápláléka. A komposzthoz adott összetevők mindan nap kikerülnek a konyhából és az udvarról. De kerüljük azokat az elemeket, melyek tönkretehetik a humuszt.

 

Saját-komposzthalom-készítése

 

Használjunk zöld anyagokat, mint a gyümölcs- és zöldséghulladék, tojáshéjak, kávézacc, lekaszált fű és levelek, valamint barna anyagokat, mint a lehullott levelek, a fadarabok és a forgács, az újságpapírdarabok, a szalma, a fűrészpor – az utóbbi nyers fából. Ne használjunk húst, olajat, zsírt, beteg növényeket, préselt-falemezből származó fűrészport vagy forgácsot, kutya- és macskaürüléket, felmagzó gyomokat, és tejtermékeket. Ezek bemocskolják, meddővé, büdössé és avassá teszik a tökéletesen jó, produktív komposzthalmot.

Kétféle komposztálás ismeretes: a hideg és a meleg. A hideg komposztálás egyszerű: felhalmozzuk az udvarról összeszedett szerves hulladékot, vagy a konyhai hulladékot, mint a gyümölcs- és zöldségmaradékot, a kávézaccot, a tojáshéjat, és kupacba gyüjtjük őket. Az év folyamán ezek az anyagok lebomlanak. A meleg komposztálás a komolyabb kertészek módszere, ez meleg időben 1-3 hónap alatt elkészül. A gyors lebomlású meleg komposzthoz négy alapanyag szükséges: nitrogén, szén, levegő és víz. Ezek táplálják a mikroorganizmusokat, melyek felgyorsítják a bomlási folyamatot.

A következő videón azt figyelhetjük meg, hogy mennyire hatékony a házilag készített komposzt. A felvételen 74 napon át készült képek sorozatát láthatjuk felgyorsított lejátszásban:

 


Szólj Te is hozzá!