No SSO cookie

A vanília és az igazi vaníliás kávé receptje

Utolsó változtatás: 2010-02-22 | Első közzététel: 2010-02-22
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
A vanília és az igazi vaníliás kávé receptje
Az eredeti vanília (Vanilla planifolia) fűszer nagyon drága, és az utánzatai, habár olcsóbbak, egyáltalán nem azonosak az eredeti aromával. Az igazi vaníliának az íze édeskés és csodálatosan fűszeres. A vanília egy dél-amerikai kúszó orchidea fajta. Az aztékok a csokoládé ízesítésére használták. A spanyolok által került be Európába, és ők nevezték nevezték el vaníliának (a vaina –szóból,- amely köpenyt, hüvelyt jelent).

Amit a vaníliáról tudni kell

A vanília virágai zöldek, gyantásak, és általában a kolibrik porozzák őket. Azokban az országokban, ahol ez nem lehetséges, ott kézzel történik a megporzás. Így például Indonéziában is, ahol a világ vanília termesztésének a 80% -a található. A hosszú és vékony rudacskákat (hüvelyeket) még zölden és nyersen gyűjtik be. A hosszú szárítási folyamat alatt a vaníliarúd matt színezetet kap, és a hüvely külső részén fehér vanillin kristályok jelennek meg. A vaníliát a zúzott hüvelyekből vonják ki, majd alkoholba áztatják, hogy felfogják a teljes aromáját. Ezzel az eljárással egy nagyon erős vanília koncentrátum készíthető.

 

vanília virága

vanília

A vanília felhasználása

A háztartásban  általában az egész vanília rudat használjuk, mert akkor az aromáját direkt a kristályaiból kapjuk. Felhasíthatjuk, és kiszedhetjük a közepében lévő ragacsos masszát, amely sötét színű, és tele van apró fekete magokkal. Vaníliát használunk fagylaltokhoz, süteményekhez, tésztákhoz, krémekhez, de krémes italokhoz is, mint például jeges kávé, vagy a meleg csokoládé. Ha a teljes rudat használjuk fel, akkor  jól meg kell szárítani, egy időre félre tenni, és csak aztán használni. Legjobb, ha zárt edényben tároljuk, úgy, hogy cukrot szórunk rá. A cukor ugyanis átveszi a vanília aromáját.

 

vaníliarudak

 


Vaníliás jeges kávé receptje- egyenesen Mexikóból

 

 

Hozzávalók 4 személyre:

 

  • 5 dl frissen főzött kávé
  • 4 evőkanál barna cukor
  • 2 széthasított vanília rúd
  • tejszín
  • őrölt szerecsendió

 

A vaníliás kávé elkészítése:

 

Öntsük bele a feketekávét egy tálba, keverjük össze cukorral, amíg feloldódik. Tegyük bele a vanília rudakat. Fedjük le, és hagyjuk hűlni legalább 2 órán keresztül. Ezek után szűrjük át a kávét. Fogyasszuk tejszínnel és szórjuk meg szerecsendióval.