No SSO cookie

Mennyi tápérték van a fokhagymában? - 2. rész

Utolsó változtatás: 2010-11-10 | Első közzététel: 2010-07-14
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Mennyi tápérték van a fokhagymában? - 2. rész
A fokhagyma köztudottan nagyon egészséges, ami biztosan ott van minden konyhában, legyen az frissen vagy szárítva. Nézzük meg, hogy mennyi vitamint és ásványi anyagot viszünk a szervezetünkbe a fokhagyma által.

A fokhagyma fontossága

 

A fokhagyma beszerzése és tárolása

A gerezdeket a szár sárgulása után kell begyűjteni, amikor száradni kezd. Utána pedig árnyákban kell szárítani néhány héten át. A kereskedelemben, többféle kiszerelésben árusítják: egész gerezdekben, szárítva, cikkekre szedve, por vagy krém alakban.

A száraz gerezdeket sötét helyiségben, szobahőmérsékleten tároljuk, nedvességtől távol. Így néhány hétig is eláll. A fokhagymakrémet tegyük hűtőszekrénybe.

 

 

A fokhagyma orvosi felhasználása

Az indiai és kínai kultúrákban sokáig a köhögés, hörghurut és a megfázás kezelésére használták.

A fokhagymaolaj a herpesz gyógyításának volt kiváló szere.

A modern orvostudományban antimikrobás, rákellenes és cukorbaj elleni kezelésben használatos, ugyanakkor növeli a szervezet védekezőképességét és csökkenti a koleszterinszintet.

 

A fokhagyma konyhai felhasználása

A gerezdeket, éppúgy, mint a szárat, sokféle ételreceptben használják.

Általában a levelek kevésbé csípősek, mint a gerezdek, így a hagymaszárhoz hasonlóan kerülnek a különféle ételekbe. A gerezdek külső héját eltávolítjuk, fehér belsejét leggyakrabban összezúzva adagoljuk az ételbe.

Javítja a zöldségek, húsfélék és a tenger gyümölcsiből készült ételek ízét.

A pirított kenyér ízesítésére is használják. A nyári levesek és mártások elengedhetetlen fűszere.

Kelet-Ázsiában különféle tojásalapú ételekben, a hagymához hasonlóan, zöldségként használják.

 

A fokhagyma mellékhatása

Kénalapú anyagai, melyek izzadás és lélegzés útján távoznak a szervezetből, kellemetlen szagot árasztanak.

 

 


Figyelem!

A fokhagymagerezdek allicint tartalmaznak, ennek pedig vérhígító hatása van. Ebből kifolyólag nem ajánlott véralvadás elleni kezelésben részesülő páciensek esetében, ugyanis fokozott vérzést eredményezhet.

A savanyúságok ízesítésére olajban használt fokhagyma elősegíti a clostridium botulism fejlődését, ami botulizmushoz (konzervmérgezés) vezethet. A fokhagymával ízesített ételeket tároljuk hűtőszekrényben és fogyasszuk el minél hamarabb.


Tápérték/100 g

 

Főbb összetevői Tápérték Javasolt napi bevitel százaléka

Energia

Szénhidrátok

Fehérjék

Zsírok

Koleszterol

Rostok

149 Kcal

33.06 g

6.36 g

0.5 g

0 mg

2.1 g

7.5%

25%

11%

2%

0%

5.5%

Vitaminok

Folsav

Niacin

Pantoténsav

Piridoxin

Riboflavin

Tiamin

A-vitamin

C-vitamin

E-vitamin

K-vitamin

3 mcg

0.700 mg

0.596 mg

1.235 mg

0.110 mg

0.200 mg

9 IU

31.2 mg

0.08 mg

1.7 mcg

1%

4%

12%

95%

8%

17%

<1%

52%

0.5%

1.5%

Elektrolitok

Nátrium

Kálium

153 mg

401 mg

10%

8.5%

Ásványi anyagok

Kálcium

Réz

Vas

Magnézium

Mangán

Foszfor

Szelénium

Cink

181 mg

0.299 mg

1.70 mg

25 mg

1.672 mg

153 mg

14.2 mcg

1.160 mg

18 %

33%

21%

6%

73%

22%

26%

10.5%

Növényi tápanyagok

Alfa-karotén

Béta-karotén

Lutein-zeaxantin

5 mcg

0 mcg

16 mcg

__
__
__


Szólj Te is hozzá!