5
Melyik fűszer fiatalít?
Azok a gyógynövények és fűszerek, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat (főként fenolt), hatékonyan csökkentik a magas vércukorszint által okozott szövetkárosodásokat és gyulladásokat, illetve képesek megelőzni a szívbetegségeket és az idő előtti öregedést.

A 10 leghatásosabb gyógynövény és fűszer:


szegfűszeg (őrölt)
fahéj (őrölt)
jamaikai szegfűbors (őrölt)
almássütemény fűszerkeverék (őrölt fahéj, szegfűbors, szerecsendió, kardamom, gyömbér)
oregánó (őrölt)
sütőtökös sütemény fűszerkeverék (őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, kardamom)
majoránna zsálya kakukkfű olasz ínyenc fűszerkeverék (bazsalikom, oregánó, rozmaring, kakukkfű)

A fahéj csodája

A fahéjról már korábban bebizonyították, hogy több ok miatt is képes hatékonyan csökkenteni a vércukorszintet - valójában hússzorosára növeli a cukoranyagcsere folyamatát.

 

igazi_fahej

 

 

Egyrészt az emésztés során lassítja a gyomor ürülését, ezáltal megelőzi a vércukorszint ingadozását, ami gyakran további táplálékfelvételre ösztönözne, másrészt pedig növeli az inzulin és az antioxidánsok hatékonyságát. A kutatók nem zárják ki, hogy a fahéj inzulinhelyettesítőként játszhat szerepet a 2-es típusú diabétesz kezelésében. Általában igaz, hogy a gyógy- és fűszernövények kalóriatartalma alacsony, többnyire nem drágák, és különösen alkalmasak arra, hogy felpörgessük velük az elfogyasztott táplálék természetes antioxidáns és gyulladásgátló hatását.

 

 

fűszerek a piacon

 

 

A többnyire szintetikus étrend-kiegészítők, vitamin- és ásványianyag-pótló készítmények helyett sokkal egészségesebb alternatívát jelent a táplálkozási típusnak megfelelő, teljes értékű étrend, amelyben bőségesen helyet kapnak a gyógy-és fűszernövények - így ráadásul kétszeresére, vagy akár háromszorosára növelhetjük étrendünk tápértékét.

Riasztó magyar adatok

A legújabb adatok szerint a cukorbetegség ma Magyarország lakosságának 6-7%-át érinti, és a betegeknek körülbelül a fele nem is tud a problémájáról.

Hazánkban a statisztika a cukorbetegek számát félmillióra teszi, közülük 95% lehet 2-es típusú diabéteszes. A még fel nem ismert, tünetmentes 2-es típusú cukorbetegek száma nagyjából azonos az ismert betegekével. Hazai adatok szerint a kezelt magas vérnyomásos betegeket tekintve a szénhidrát-anyagcsere zavar gyakorisága 39,1%, ezeknél a betegeknél különösen indokolt a diabétesz szűrése. A vizsgálatok igazolták, hogy a 2-es típusú diabétesz ugyanolyan rossz prognózisú, mint a szívinfarktus.

A diabéteszesek mintegy 80%-a szív-érrendszeri betegségben hal meg, háromnegyed részük koszorúsér-betegség következtében.

A cukorbetegek 2%-a 15 év alatt teljesen megvakul, mintegy 10%-uk pedig súlyos látóképesség-csökkenést szenved. Mivel a szem betegségei általában már korai stádiumban is kiszűrhetők, a látás további károsodása is megakadályozható - lenne.

 

(Forrás: http://www.datanet.hu/pharma/phorient/123/123diabet.htm)

értékelés