Hogyan szárítsunk a fűszernövényeket? - Útmutató 3 lépésben

5

Jó ha a fűszerkertünket „be tudjuk vinni” télire is a konyhánkba. De ez leginkább csak úgy lehetséges, ha valahogyan tartósítjuk az aromás alapanyagokat az ételeink ízesítéséhez. Erre az egyik megoldás a szárítás. 

Fűszernövények szárítása csorokba kötve

1. Kössük csokrokba a zellerzöldet, petrezselymet, zályát, majoránnát, bazsalikomot, rozmaringot - amit szeretnénk szárítani - és tegyük szellős, meleg helyre - nem jó a tűző nap, mert elveszítik a színüket - és szárítsuk a növényeket zörgősre.

fuszernovenyek_szaritasa_csokorban

Fűszernövények szárítása kiterítve

2. A kisebb leveleket, virágos hajtásokat - például a kakukkfű, majoránna - terítsük szét tiszta, vékony vásznon és néha-néha forgassuk meg, rázogassuk meg. Így szárítsuk addig, amíg összemorzsolható lesz.

bazsalikom_level_szaritasa

A bazsalikom leveleit vékonyan terítsük szét, amiíg megszárad vagy fagyasszuk le egészben vagy aprítva

3. A megszárított fűszereket tegyük jól záródó edénybe és már csak annyi a teendőnk, hogy fénytől védve tároljuk.

 

megszárított bazsalikom

 

 

Fűszernövények szárítása aszalógépben

Ha nincs a lakásban olyan szellős, meleg hely, ahol kiszáríthatnánk a növényeket, akkor elektromos aszalógéppel pillanatok alatt elkészíthetjük a saját fűszereinket. Annyi csak a feladat, hogy az aszalótálcát ki kell bélelni konyhai papírtörlővel, és arra ráhelyezni a szárítani kívánt friss növényeket. Fajtától függően 4-6 óra alatt el is készül. Ezután már csak össze kell morzsolni a növényeket (hajtsuk össze a papírtörlőt, amin száradtak és morzsoljuk össze benne.)

szaritott_oregano

Egy egész fűszertartó szettet megtölthetünk a saját készítésű, tiszta -portól és szennyeződésektől mentes- aromás fűszereinkkel.

Egyesek szerint még jobban megőrzik aromájukat egyes fűszernövények, ha fagyasztjuk őket esetleg fűszerecetet vagy fűszeres olajat készítünk belőlük.

értékelés