No SSO cookie

Fagyasztás? Szárítás? Melyik a jobb fűszernövény tartósítás?

Utolsó változtatás: 2016-08-23 | Első közzététel: 2016-08-16
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Fagyasztás? Szárítás? Melyik a jobb fűszernövény tartósítás?
Itt az idő, hogy leszüreteljük fűszernövényeinket és téli megőrízzük fantasztíkus ízüket. Több módszer is a rendelkezésünkre áll, mindenki választhat kedve szerint.

Számos kertész szárít saját kertjéből származó fűszernövényeket, ezáltal pár hónappal tovább élvezheti a friss ízeket. A szárítás könnyű és hatékony módszer, azonban a magasabb víztartalmú növények már a száradásuk előtt elpenészesednek. Ahhoz, hogy hosszan megőrizhesse a magas víztartalmú fűszernövényeket, mint a bazsalikom, citromfű, menta és tárkony, a fagyasztás a legjobb módszer. A növények petyhüdté válhatnak a folyamat során, de ízük változatlan marad.

A fűszernövények tartósítása

 

A mélyhűtött fűszernövények több hónapon keresztül megőrzik aromájukat és ugyanúgy használhatóak, mintha frissek lennének, nem úgy, mint a szárított növények, melyek esetében az íz töményebb lesz a szárítás után.

 

Aki mégis inkább szárítani szeretne: FŰSZERNÖVÉNYEK SZÁRÍTÁSA 3 LÉPÉSBEN


fuszertart1

 

A fagyasztás lépései:

 

1. módszer: Fagyasztás tálcán

  1. Gyűjtse be a legfrissebb, legegészségesebb leveleket.
  2. Ha szükséges, mossa meg és gyengéden szárítsa meg őket egy papírtörlővel.
  3. Terítse ki a leveleket egy tálcára, vagy egy tepsibe. Ha a levelek egyenként fagynak meg, azzal elkerülhetjük, hogy téglaszerű képződményt alkossanak fagyás után.
  4. Takarja le és helyezze be a tálcát a mélyhűtőbe.
  5. Amikor szilárdra fagytak a levelek, helyezze őket egy légmentesen elzárt dobozba és tegye vissza a fagyasztóba. Mivel az egyes leveleket külön fagyasztottuk, már nem fognak egybeolvadni.

 

fuszertart2

 

2. módszer: Fagyasztás jégkockatartóban vízzel

  1. Gyűjtse be a legfrissebb, legegészségesebb leveleket.
  2. Ha szükséges, mossa meg és gyengéden szárítsa meg őket egy papírtörlővel.
  3. Gyömöszöljön be 2-3 levelet vagy egy kanálnyi aprított fűszernövényt jégkockatartókba.
  4. Félig töltse meg vízzel a tartót. Bizonyosodjon meg róla, hogy a levelek a vízben legyenek. Ekkor még hajlamosak a víz felszínén való lebegésre, de ezt is megoldjuk a következő lépésben. Helyezze be a félig telt tálat a mélyhűtőbe.
  5. Amikor a jégkockák már majdnem megfagytak, töltse tele a tartót. A levelek már nem tudnak lebegni és a víz is teljesen elfedi őket. Ismét helyezze be a tartót a mélyhűtőbe, amíg tartalmuk szilárddá nem fagy.
  6. Kész jégkockákat vegye ki a tartóból és tegye be egy műanyag dobozba.
  7. Mikor használni akarja őket, vegyen ki annyi jégkockát, amennyit szükségesnek tart, és dobja az ételbe.

 

TIPP: JÓL FAGYASZTHATÓ NÖVÉNYEK>>

 

3. módszer: Fagyasztás olívaolajban

A lépések megegyeznek az előzőekben leirtakkal, csak nem vízzel, hanem olivaolajjal öntjük fel a jégkockatartókat.

 

fuszertart3

 

TOVÁBBI LEHETŐSÉGEK:

 


Szólj Te is hozzá!