No SSO cookie

Hogyan gondozzuk a kakukkfüvet?

Utolsó változtatás: 2012-08-31 | Első közzététel: 2011-09-01
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan gondozzuk a kakukkfüvet?
A kakukkfű egy lassan terjeszkedő, ízletes évelő kis levelekkel és virágokkal, amely 10-12 cm-es talajtakarót képez a kevésbé forgalmas helyeken.

Általános tudnivalók a kakukkfűről (Thymus vulgaris)

 

Növény típus: évelő

Latin név: Thymus vulgaris

Kifejlett növény mérete: 30 cm magas és ugyanilyen széles

Fényigény: teljes napfény

Virágzás időszaka: június-július

Talajtípus: jó vízelvezetésű, világos talaj

Kártevői: takácsatkák

Betegségei: gyökérrothadás, gombás betegségek


kakukkfu-fuszer
Kakukkfű (Thymus vulgaris)

 

A kakukkfű egy lassan növő évelő, amely eléri a 15-25 cm magasságot. A szárak fások és kemények, a szürkészöld levelei pedig kicsik és ovális alakúak. A halványlila színű virágok kis fürtökben jelennek meg, a leveleinek pedig erős illata van.

 

A kakukkfű használata


A kakukkfüvet sok helyen egynyári fűszernövényként termesztik. A kakukkfű olajat gyógyászatban és parfümök készítéséhez használják. A fűszernövények közül a kakukkfű jól használható húsos ételekben. Nagyon jó ízt ad a bouillabaisse-nek, az újfunlandi halászlének, a baromfi töltelékeknek és a lassú lángon készült marhahús ételeknek.

Bármilyen jó vízelvezetésű talajban megél, de vigyáznunk kell vele, mert gyorsan szaporodik. A kakukkfű inkább dekoratív semmint ízletes. Segíti az emésztést, és enyhe nyugtatóként is lehet használni. A kakukkfű méz ízletes, és segít a megfázás és a torokfájás tüneteinek csillapításában.

Használják kozmetikumokban, ételekben, díszítésre és gyógyászatban. A szárított virágokból és levelekből potpourrikat és illatszeres zacskókat készítettek. A kakukkfüvet még használják fertőzésgátlóként és frissítőként is. Ugyanakkor ízesítenek vele fűszervajat, teát, baromfi húsokat, halat, tölteteket, pörkölteket, leveseket, kenyeret, majonézt, gombát és brokkolit. A friss vagy szárított kakukkfüvet salátákba is lehet használni. Koszorúk és virágdíszek készítésére is használható. A kakukkfüvet konténerekben is lehet termeszteni, ugyanakkor gyógyhatása is van.

 

Szaporítása


A kakukkfüvet lehet magról, gyökérosztással és dugványozással is szaporítani. Ha egyáltalán nincs kakukkfüvünk, akkor az a legjobb, ha magról termesszük, ez viszont csak egy év után lesz termő. Gyökértörzsosztással is lehet szaporítani. A dugványozás nem ajánlott.

A kakukkfű elriasztja a káposztalegyeket. Mivel vonzza a méheket, ültessük olyan helyre, ahol szükség van beporzásra.

 

kakukkfu
Nem csak mi szeretjük a kakukkfüvet

 

A kakukkfű termesztése és gondozása


Tavasszal vessük el a magokat egy szaporító ládába vagy egyenesen a kertbe. Amíg kicsik, folyamatosan legyen nedves a talaj, és kb. 15 cm távolságra tegyük egymástól. Amint jól meggyökereztek, már nincs szükségük sok öntözésre vagy trágyázásra. A gyökértörzsosztást tavasszal kell elvégezni. Mindegyik növényt osszuk kis részekre figyelve arra, hogy mindegyiken legyen egy kis gyökér. A dugványokat késő tavasszal kell eltenni. A 10 cm-es hajtásokat tegyük cserepekbe és öntözzük meg őket.

 

Szedése


Az első évben csak keveset szedjünk róla (vagy egyáltalán ne). Egész évben lehet szedni őket, habár júniusban és júliusban van a legjobb ízük. Télen a növények nem nőnek, így ilyenkor keveset szedjünk róla. A kakukkfű szárát le lehet fagyasztani vagy meg lehet szárítani – mindkét esetben megőrzi eredeti ízét.


Szólj Te is hozzá!