Kapor: 2010 fűszernövénye
A kapor nemcsak egy ízletes fűszernövény, hanem a termesztése is nagyon egyszerű. A 2010-es év a kapor éve volt.

 

Sokoldalú fűszernövényünk: a kapor (Anethum graveolens)

 

Szerintem érdemes kaprot termelni, akár mi ültetjük el a magvakat, akár palántákat vásárolunk.

A kapor évezredek óta kedvelt fűszernövény. Míg a mérsékelt égövben egynyári növénynek számít, a melegebb éghajlati övezetekben, mint például a Földközi-tenger környékén, ahonnan a növény származik,  kétéves, sőt, évelő növényként tartják számon. A kerti kapor (latin nevén Anethum graveolens) 2010-ben elnyerte az Év Növénye címet, melyet a Nemzetközi Füvészek Szövetsége ítélt neki.

Én „csokros" kaprot ültettem, abban a reményben, hogy egy kicsi, rendezett fűcsomó nő majd a cserepemben. Tévedtem. A „csokros" kapor a növény egyik magasabb változata, ugyanakkor ez az a változat, amelyet a legtöbb kertészeti szaküzletben árusítanak. Ebben az évben inkább a „páfránylevelű" változattal próbálkozom, ami kb. fél méterrel alacsonyabb és gazdagabb levélzettel, ugyanakkor kevesebb maggal rendelkezik.

A kapor ugyanabba a növénycsaládba tartozik, mint a petrezselyem, sárgarépa,  édeskömény, turbolya vagy a bürök. Ezek közül a növények közül sokat főzéshez is felhasználnak (lásd: répafélék), a recés, keskeny leveleiknek pedig jellegzetes illata (sőt, gyakran finom íze) van. Emellett ez a növénycsalád olyan egyedeket is magába foglal, melyeket tilos fogyasztani (lásd: bürök). A kapor, mint a család legtöbb tagja, egyévi növény, de ha hagyjuk teremni, elszaporodik a kertünkben, és az is előfordulhat, hogy következő évben is kihajt.

 

kaporlevél
Kaporlevél

 

Csak fűszernövény a kapor?

 

Én a kaprot csak apró, zöld leveiért, a kaporfűért termesztem. A zöld kapor kitűnő fűszer halételek, krumpli, mártások, uborkasaláta, és aromaecet ízesítésére. Miután a növény kivirágzik, megjelennek az apró magvak is, amik remek ízt adnak a savanyú uborkának. Nem vagyok oda a kapros uborkasavanyúságért, ezért próbálom mindig leszedegetni a friss fajtásokat, és késleltetni a virágzást. A kapor hatalmas virágait a virágcsokrok díszítésére is gyakran használják, én azonban nem sokat törődöm a virágokkal, inkább az ízletes levelekért vagyok oda. A zöld kaporleveleknek jellegzetes íze van, melyet leginkább az ánizs, citrom, menta és petrezselyem ízének keverékeként lehetne körülírni.

 

A kapor termesztésének, gondozásának fortélyai

 

A kapor a gazdag, nedves talajt és az erős napfényt kedveli. Egyesek szerint a magvak lassan csíráznak ki, de én még nem vettem ezt észre a télire elültetett magvaimon. Akárcsak a répának, a kapornak is hosszú karógyökere van, és csak nagyon fiatal palántaként lehet átültetni. A magról való szaporítás egyszerűbb, esetleg olyan palántákat is vásárolhatunk, amelyeknek a tárolóedényei lebomlanak a talajban. Ki gondolná, hogy a kapor magjából gyakran olajat sajtolnak, aminek nagyon erős íze van, és legtöbbször uborkaeltevésnél használják.

 

Vonzzunk pillangókat kertünkbe kaporral!

 

A keleti fecskefarkú pillangók lárvái a kaprot használják gazdanövénynek, úgyhogy akár pillangókat szeretnénk tenyészteni, akár egy magas, vonzó megjelenésű növénnyel akarjuk díszíteni a kertünket, vagy csak ételek fűszerezésére, esetleg illatanyagnak, savanyú uborka ízesítésére szeretnénk felhasználni, a kapor minden konyhakertbe jól jöhet.

Szerintem a kaprot nem hiába nyilvánították az év növényének!

értékelés