No SSO cookie
SZAVAZÁS

Kedvenc nyári gyümölcsöd?

Kapor, Lestyán, Majoránna

Utolsó változtatás: 2013-07-05 | Első közzététel: 2012-07-25
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Kapor, Lestyán, Majoránna
A Kapor (Anethum graveolens), a Lestyán (Levisticum officinale) és a Majoranna (Origanum majorana) három csodálatos fűszernövényünk. Nap mint nap használjuk anélkül, hogy tudnánk, az ízükön kívül valójában miért is olyan különlegesek. Ismerkedjünk meg velük!

Kapor (Anethum graveolens)

 

kaporvirág

Szegény kapor sokaknál ellenségként szerepel, pedig jó kis fűszer. Savanyúságok készítésénél használják leggyakrabban - például elengedhetetlen a kovászos uborkához. Friss zöldségből készült salátának is kellemes ízt ad. A kapormártás, illetve -leves nálunk kedvelt csemege. Nemcsak a levelét, hanem a magját is használhatjuk fűszerezésre, a mag íze erősebb. Persze, gyógyító hatása is ismert: szélhajtó, emésztéselősegítő, tejszaporító. Érdemes szárítás helyett lefagyasztani, mert száradás közben sokat veszít az értékéből - nem így a magja.

Lestyán (Levisticum officinale)

 

lestyan_noveny

A lestyán a fogát összeszorítva még épp kibírja a mi éghajlatunkat, de jobban érzi magát a Mediterráneumban (ezzel nyilván nincs egyedül). Leginkább a levelét használjuk fűszerként, levesekhez, sültekhez. A klasszikus Maggi keverék alapfűszere, ezért maggi néven is ismert a lestyán maga. A levelén kívül a gyökere és magja is fogyasztható, a gyökerét reszelve salátába, a magját a levélhez hasonlóan fűszerként lehet alkalmazni. Erős aromájú, óvatosan kell bánni vele.Sokféle gyógyhatása is van: vizelethajtó, méregtelenítő; torokgyulladás, légcső- és hólyaghurut esetén nyálkaoldó hatása segít.

 

 

Majoránna (Origanum majorana)

 

Majoranna

A majoranna a szurokfűhöz hasonlít külső megjelenésében, ami nem véletlen, hiszen rokonok. Évelő, kb. fél méteresre növő növény, de létezik kúszó változata is. Virága zöldes, illatos. Virágzása idején van a legnagyobb illóolajtartalma, ekkor a legértékesebb fűszerként is. Burgonyához, zöldségekhez, salátákhoz, levesekbe, pástétomokba érdemes tenni ízesítőként. Persze ez is régi magyar, anno kedvelt fűszer - mára szinte elfeledett. Aromája eltéveszthetetlen. Potpourri alkotóeleme is lehet, teája emésztésjavító, nyugtató, fejfájást enyhítő. Létezik törpe változata is, amelyet cserépben nevelhetünk az erkélyen. (Szobában nem marad meg!) Vadon is terem, ólommentes változatát érdemes gyűjteni, és fénytől védett helyen fellógatva megszárítani. Vagy a gyógynövényboltból majoranna-teát kell vásárolni. Ha frissen morzsoljuk, sokkal intenzívebb az illata.


Szólj Te is hozzá!