Hogyan termesszünk borsikafüvet (csombort)?

A borsfű, borsikafű vagy csombor egy egynyári növény, amely 45 cm magasra is megnőhet. Kis szürkészöld színű levelei vannak fehér vagy levendulaszínű virágokkal. A levelek színesek és ízletesek.

Általános tudnivalók a borsikafűről vagy csomborról

 

  • Növény típusa: egynyári
  • Latin név: Satureja hortensis
  • Magyar név: borsfű vagy csombor
  • Kifejlett növény mérete: 30-45 cm magas és 15-35 cm széles
  • Fényigény: teljes nap
  • Virágzási időszak: júliustól szeptemberig
  • Talajtípus: általános talaj
  • A talaj PH értéke: 6.8
  • Kártevői és betegségei: nincs

A borsfű, csombor egy széles körben használt fűszernövény húsok és zöldségek ízesítésére, és édesebb, mint a téli borsfű.

A magokat egyenesen a földbe kell elvetni 3 cm mélyen, vagy csak szórjuk szét a talajon. Szereti a teljes napot és az általános talajt. 30 cm távolságra vessük őket egymástól, a sorokat pedig 40-45 cm-re tegyük egymástól. Tavasztól nyár közepéig bármikor elvethetjük a magokat. A borsfű, csombor gyorsan kicsírázik, és gyakran magától szaporodik, viszont nem viseli jól az átültetést. Vágjuk le őket, amint elérik a 15 cm magasságot, mielőtt még kivirágoznának. Akasszuk fel kötegekben egy jól szellőző helyen. Amikor megszáradtak, szedjük le a leveleket a szárról, és légmentes edényben tároljuk.

 

A csombor (borsfű) szaporítása


A csombor egynyári növény, amely magról vagy dugványról szaporítható. A magokat egyenesen a földbe vessük 3 cm mélyre, vagy csak szórjuk a talajra. A bab és a hagyma jobban fejlődik, ha borsfű közelében van.



borsfu


A fűszernövény gondozása


Friss magokat használjunk a borsfű termesztéséhez, mert egy év után a magok veszítenek életképességükből. A magokat ne vessük 3 cm-nél mélyebbre, és egyenesen a földbe vessük. Ritkítsuk ki úgy, hogy legyen 20 cm távolság köztük. Többször is vethetünk magokat tavasztól nyár közepéig. Ha a növények kezdenek elhajolni, töltsük fel földdel a tövüket.

 

Szedése


Vágjuk le őket, amint elérik a 15 cm magasságot, mielőtt kivirágoznának. Akasszuk fel kötegekben egy jól szellőző helyen. Amikor megszáradtak, szedjük le a leveleket a szárról és légmentes edényben tároljuk.

 

A borsfű felhasználása


Illata, íze, dekoratív jellege és gyógyhatása miatt használják. A szárított növényekből potpourrikat lehet készíteni. A friss vagy a száraz leveleket fűszervajak, babból készült ételek, krémlevesek és teák ízesítésére használják. Konténerekben is lehet termeszteni és gyógyhatása is van.

A borsikafű gyógyhatásáról itt olvashatsz>>

értékelés