No SSO cookie

H

K

Sze

Cs

P

Szo

V

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Hogyan neveljünk otthon tormát?

Utolsó változtatás: 2010-07-26 | Első közzététel: 2010-07-26
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan neveljünk otthon tormát?
A torma egy évelő fűszernövény, ami azt jelenti, hogy csak egyszer kell elültetnünk, és aztán minden pár évben ritkítani kell, hogy ne bokrosodjon el. Ez a csípős gyökér gazdag C vitaminban, és nem tartalmaz zsírt.

A torma otthoni termesztése

 

A tormát sok ételhez használják ízesítőként, és tényleg könnyű saját tormát nevelni, ha késő ősszel vagy kora tavasszal kezdjük el az ültetést, hogy legyen ideje növekedni.

 

Mire van szükségünk?

  • Torma gyökérre
  • Kerti kesztyűre
  • Ásóra

 

1. Lépés

Vásároljunk torma gyökeret a helyi kereskedésben. Hüvelykujj nagyságú gyökereket válasszunk, amelyek kb. 45 cm hosszúak. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a gyökér kemény és egészséges, és nincsenek rajta puha helyek vagy rothadásra utaló jelek. Két köteg torma elég lesz egy átlagos kertész számára.

 

2. Lépés

Használjunk kerti kesztyűt, hogy védjük a kezünket. Kapáljuk fel a földet és verjük szét a göröngyöket, amíg a talaj puha nem lesz.

 

 

3. Lépés

Tegyük el a gyökeret a megdolgozott földbe, a gyökér alsó felét nyomjuk bele egy kicsit a földbe.

 

4. Lépés

Takarjuk be a torma gyökereket 15-20 cm földdel, majd bőségesen öntözzük meg.

 

5. Lépés

Figyeljük a helyet, ahova elültettük a gyökereket késő ősztől késő nyárig. Amint megjelennek a hajtások vágjuk le őket a talaj szintjéig, és csak egy hajtást hagyjunk nőni a gyökérről. Így a gyökér átmérője nő majd, és arra készteti az oldalhajtásokat, hogy a következő évben gyökerekké váljanak.

 

Tanácsok

Késő ősszel szedjük ki a tormát vagy tél elején. Tegyük műanyag zacskóba és tároljuk a hűtőszekrényben, ahol hónapokig is eláll. Szedjünk ki egy pár oldalgyökeret, hogy a következő évben elültessük.


Szólj Te is hozzá!