No SSO cookie
SZAVAZÁS

Kedvenc nyári gyümölcsöd?

Hogyan gyógyít a zeller? - 2. rész

Utolsó változtatás: 2010-09-22 | Első közzététel: 2010-07-14
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan gyógyít a zeller? - 2. rész
Ebben a részben a zeller tápértékén kívül még szó lesz az egészségügyben való felhasználásáról, és arról is szót ejtünk, hogy milyen veszélyei lehetnek a zeller használatának, illetve, hogy milyen formában fogyasztható ez a fűszernövény.

A zeller egészséges felhasználása

 

A zeller beszerzése és tárolása

A zeller egész évben kapható az üzletekben. Levele és szára bármikor használható, de ha meg akarjuk szárítani, akkor virágzáskor kell levágni, a csúcstól 15-20 centire. Vásároljunk friss növényt (levelet és szárat), amelyek élénkzöld színűek és ropogósak, kerüljük a penészes, vagy foltos leveleket.

Hűtőszekrényben tárolva a szár egy hétig is friss marad. Csavard papírszalvétába és tedd lezárt zacskóba. Az aroma kedvéért viszont a friss levél használata ajánlott.

A gumós zeller (Apium graveolens) hasonlít a metélő zellerre. Gyökerét vastag szürkésbarna héj fedi, belseje fehér, rendkívül aromás. Ez a fajta Nagy-Britanniában különösen népszerű.

A zellermagot egészben, darálva vagy sóval keverve, zeller-sóként használják.

 

A zeller konyhai felhasználása



 

A leveleket és szárakat alaposan meg kell mosni hideg vízben, hogy semmiféle szennyeződés ne maradjon rajta. A levelet, a szárat és a gyökeret főzésre használják. A szárak kemény részét le kell tépni, majd a levelekkel együtt apróra vágni.

A friss levelek a saláták kedvelt alapanyaga.

Köretnek is beillik, sok receptbe. Nagyon jól megy más zöldségekkel együtt, mint például a babbal, de a húsnak is, főleg a csirkének találó fűszere.

A friss leveleket és szárakat levesek és mártások ízesítésére lehet használni.

 

A zeller orvosi felhasználása

Régebben, a vadzellert vérnyomáscsökkentésre, gyomorrontás kezelésére és gyulladáscsökkentésre használták. Ugyanakkor kiváló vízhajtó is.

A gyökérben, a magban és a levélben található illóolajak kiváló szerek puffadás ellen, havi vérzés alatt, segíti a szoptatós anyák tejtermelését, csökkenti a fejfájást és az idegességet is csillapítja.

Reumás bántalmak kezelésére is használták, de bevált torokfájáskor is.

 

 

Figyelem! Érzékeny személyek esetében a növény, különösképpen a vadzeller, súlyos allergiás tüneteket válthat ki. Terhes nőknek a növény fogyasztása nem ajánlott. Vízhajtós vagy véralvadás elleni kezelésben részesülő személyek csak kis mennyiségben fogyasszák.

 

Főbb összetevői Tápérték Javasolt napi bevitel százaléka

Energia

Szénhidrátok

Fehérjék

Zsírok

Koleszterol

Rostok

16 Kcal

3 g

3.46 g

1.12 g

0 mg

2.10 g

<1%

5.5%

6%

4.5%

0%

5.5%

Vitaminok

Folsav

Niacin

Pantoténsav

Piridoxin

Riboflavin

Tiamin

A-vitamin

C-vitamin

K-vitamin

36 mcg

0.320 mg

0.246 mg

0.074 mg

0.57 mg

0.021 mg

449 IU

29.3 mcg

29.3 mcg

9%

2%

5%

6%

4%

2%

15%

24%

24%

Elektrolitek

Nátrium

Kálium

80 mg

260 mg

5%

5.5%

Ásványi anyagok

Kálcium

Réz

Vas

Magnézium

Mangán

Foszfor

Cink

40 mg

0.35 mg

0.20 mg

11 mg

0.103 mg

24 mg

0.13 mg

4%

4%

2.5%

3%

4.5%

3%

1%

Növényi tápanyagok

Alfa-karotén

Béta-karotén

Lutein-zeaxantin

270 mcg

0 mcg

283 mcg

__

__
__


Szólj Te is hozzá!