No SSO cookie

Gazból saláta: finom falat a kövér porcsin

Utolsó változtatás: 2016-08-31 | Első közzététel: 2011-07-13
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Gazból saláta: finom falat a kövér porcsin
A kövér porcsin (Portulaca oleracea ssp. sativa) egy évelő növényként termeszthető zöldségfajta. Több mint 4000 éve termesztik, nagyon ízletes salátákhoz, főzeléknek, levesbe. Érdemes kipróbálni!

A  kövér porcsinról röviden

 

  • Neve: Portulaca Oleracea
  • Növényfajta: évelő
  • Család: Portulacaceae
  • Származási terület: India
  • Magasság: 15-30 cm
  • Nap: teljes nap
  • Víz: száraztól közepesig
  • Gondozása: könnyű

 

A porcsin általános termesztési körülményei


Miután a fagyveszély elmúlt, ültessük el a magokat termékeny, és jó vízelvezetésü talajba napos részre. Gyakran locsoljuk, hogy segítsük a csírázást. Miután megállapodott, a porcsin képes átvészelni a legerősebb szárazságot is. Ültetés után kb. 20 nappal már szedhető. A letépett szárak helyett folyamatosan újakat hoz, gyorsan fejlődik. Ha szeretnénk magokat jövőre is ültetni, akkor hagyjuk, hogy a növény még a fagyok beállta előtt virágozzon, és az érett virágból nyert magokat tegyük el a következő évre.

 

porcsin

 

Hogyan gondozzuk a kövér porcsint?

 

A porcsin évelő növény, ovális zöld levelekkel. Lassan növekszik, kedves kis virágai sárga színűek. Dél-Oroszország és Görögország térségéből származik, de ma a világ nagyobb részén megtalálható. Nemzeti téli zöldség Észak-Indiában. A franciák „pourpier"-nek nevezik, a mexikóiak „verdolaga"-nak, mindkét kultúra felhasználja salátákhoz, levesekhez, pörköltekhez, paradicsomszószokhoz és akár tojással összekeverve. Több mint 4000 éve termesztik. Ahhoz, hogy általános fogalmunk legyen a koráról és földrajzi szétszóródásáról, csak meg kell figyeljük a változatos nyelvi gyökereit a sok közismert névnek amit a növénynek adtak, beleértve a szanszkrit, hindu, perzsa, görög és latin nyelveket.

 

Hogyan termesszük a kövér porcsint?


Viszonylag nagy fény- és hőigénye miatt Magyarországon elsősorban másodnövényként érdemes termeszteni. Hagyma, zöldborsó stb. után a talajt alaposan kapáljuk fel, esetleg fel is áshatjuk. Mindkét esetben a kiszáradás megakadályozására azonnal gereblyézzük el.

Június-júliusban sorba vagy szórva vetjük. Sorvetéshez 30-40 cm-es távolságra húzzuk ki a sekély barázdákat, éppen csak jelezzük a sort. Szórt vetésnél a kijelölt terület egészére bőven juttassunk magot, mert csírázása sokszor bizonytalan. Vetés után enyhén tömörítsük a talajt, majd a biztosabb kelés érdekében öntözzük be.

A túl sűrű kelést ritkítsuk ki, fajtától függően, 10-20 cm-es távolságra. A kiegyelt növények át is ültethetők. A biztosabb telepítés érdekében palántáról is szaporítható. Hidegágyból háromhetes palántakor körül ültessük ki. A kiültetés után 3-4 hét múlva megkezdhetjük a szedését.

 

kövér porcsin

 

Hogyan ápoljuk a kövér porcsint?


Különösebb ápolási munkát nem igényel. Heverő változata fokozatosan beborítja a talajt, elnyomja a kelő gyomnövényeket. Ne hagyjuk elgyomosodni azonban a területet, mert ez csökkenti a hozamot. A 2-3 hetes szedési ciklusok érdekében többszöri fejtrágyázást és öntözést igényel. Egy-egy növény kellő gondozással 3-4-szer ad felhasználható termést. A szedést követően 24, maximum 48 óra múlva használjuk fel, mert könnyen megfonnyad és értéktelenné válik.

Tavaszi termesztésével is kísérletezhetünk. Ilyenkor márciusban neveljük meg a palántát és áprilisban ültessük ki. Korábban kevés a fény és alacsony a hőmérséklet számára.

Június végétől kezdve az őszi fagyokig a porcsin folyamatosan virágzik. Elszórt magjai, ha egy kis nedvességhez jutnak, az egész nyár folyamán, sőt még ősszel is, a fagyokig csíráznak. Nagyfokú alkalmazkodóképessége révén jelenleg a föld meleg és mérsékelt égövi területein egyre erőteljesebben terjed.

 

A  kövér porcsin felhasználása


Kertekben, művelt talajokon, szőlőkben közönséges gyomnövényként előforduló alakjából szelektálták ki a felálló szárú, kerti, termesztett formáját, amely könnyen elvadul és visszaüt az eredeti anyagra. A múlt században és a két világháború közötti időszakban hazánkban is ültették helyenként a házikertekben. Napjainkban csak Nyugat-Európa egyes országaiban termesztik felálló és heverő változatait. A trópusi és szubtrópusi tájakon továbbra is általánosan elterjedt tápláléknövény. Elsősorban salátának és levesnek használják, de főzeléknek is megfelelő, jellegtelen ízű, ám fűszerezhető. A középkorban gyógynövényként ültették és nehezen gyógyuló sebek kezelésére használták.

 

A porcsin kártevői


A porcsin ellenségei csak a hideg és a gyomnövények.


Szólj Te is hozzá!