No SSO cookie

H

K

Sze

Cs

P

Szo

V

 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
SZAVAZÁS

Szerinted milyen télnek nézünk elébe?

Hogyan termesszünk padlizsánt?

Utolsó változtatás: 2012-04-17 | Első közzététel: 2012-04-18
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan termesszünk padlizsánt?
A padlizsán (Solanum melongena L.) népies nevei: kék paradicsom, török paradicsom, tojásgyümölcs. Őshazája India, ahol már évezredekkel ezelőtt termesztették. Előétel, körítés készíthető belőle de a levesbe is főzhető egyéb zöldségfélékkel. Karikára vágva, sózva, majd kirántva is nagyon finom. Főzeléknek szintúgy kiváló. Párolva, töltve ugyancsak közkedvelt egytál étel. Lássuk, hogyan termeszthetjük a kertünkben!

A padlizsán termesztése (Solanum melongena L.)

 

A cserépben, tápkockában előnevelt vagy vásárolt padlizsán palántákat május közepe körül ültessük ki a végleges helyére 50x31 cm-es sor-és tőtávolságra. Ennél sűrűbben nem jó ültetni, mert a növényfejlődésére hátrányos. Öntözéskor arra kell ügyelni, hogy a kezdeti fejlődésidőszakában kevesebb vizet adjunk tövenként, de gyakrabban öntözzük a töveket.

 

padlizsán palánta

 

Ez azért szükséges, nehogy a talajt túlzottan lehűtsük. A padlizsán termést akkor szedjük, ha már elérte a fajtára jellemző méretet és színeződést.

 

padlizsán növény

 

Túléretten ne maradjon a száron, mert megkeseredik. A termés nehezen válik el a szártól, ezért érdemes óvatosan szedni, nehogy a nagyobb szárrészek is leszakadjanak.

 

Készítsünk padlizsánsalátát:


A padlizsánt meghámozzuk, kettészedjük, a nagyobb magokat eltávolítjuk, a padlizsán húsát finoman megreszeljük. Az ecetet, vizet, olajat összekeverjük (apróra vágott kaprot, metélőhagymát, is tehetünk bele!) és leöntjük vele a padlizsánt. Könnyedén összekeverjük és lehűtve tálaljuk.

 

Padlizsán palánták

Szólj Te is hozzá!