No SSO cookie
SZAVAZÁS

Kedvenc nyári gyümölcsöd?

Milyen a finom csalamádé?

Utolsó változtatás: 2013-08-21 | Első közzététel: 2012-06-01
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Milyen a finom csalamádé?
A csalamádé nagyon ízletes végterméke a zöldségek egy különleges tartósítási módjának. Alapanyagként felhasználhatjuk saját, az erkélyen termesztett növényeinket. A tartósításhoz használt leggyakoribb fűszerek a kapor, a borsikafű és a babérlevél.

Zöldségkeverék


A fűszereket és a zöldségeket rétegesen rakjuk az üvegekbe. Ez nemcsak dekoratív, de elősegíti a sajátos aroma kialakulását is.

  • Kapor (Anethum graveolens): Hagyományosan a virágját, szárát és termését használják az uborka savanyításához. A vetés egyszerű". Nyáron a fiatal hajtásait szedhetjük saláták ízesítéséhez. A magvak akkor érettek, ha barnás színeződést mutatnak.
  • Babérlevél (Laurus nobilis): A babér nem télálló, ezért világos, meleg telelőhelyet igényel. Vigyázat! Ne tévesszük össze a babérmeggyel (Prunus laurocerasus), amelynek levelei mérgezőek
  • Borsikafű (Satureja hortensis): Csípős íze jól illik a savanyított fűszerekhez. A növény nem igényes. Vetéskor a magvakat nem szabad talajjal takarni!
  • Változatok: Próbáljuk ki a fűszerek közül a kakukkfüvet, a tárkonyt, a gyömbért, az erős paprikát vagy a citromfüvet is.
zoldsegeskert-erkelyen
Az uborka kíváló összetevője a csalamádénak

 

Ropogós zöldségek


Az erkélyről: az uborka, cukkini, tök, dinnye, paradicsom, paprika kiválóan alkalmas a savanyításra. Ha kedvenc növényeinket leszüretelve a mennyiség nem elegendő, a hiányt a piacról kell pótolnunk. Kedvelt zöldségek a sárgarépa, karfiol, hagyma. A megmosott és felszeletelt zöldségeket nyersen vagy blansírozva használhatjuk fel. A zöldségeket a jól záródó üvegekben egész a peremig töltsük, hogy minél kevesebb levegő maradjon bennük a zöldség fölött.

 

Csípős uborka

  • 500 g uborka
  • 125 ml borecet
  • 125 g méz
  • 2 db csípős paprika
  • 1/2 tk só, 1/2 tk feketebors, 1/4 tk szegfűbors

Az uborkát felvágjuk, az ecetet 70 ml vízzel, a mézzel és a fűszerekkel felfőzzük. Az uborkákat 5-6 percig puhítjuk az oldatban. Egy félliteres üvegbe töltjük és lezárjuk.

 

Az ecet receptje

  • Ecet: minden ecetféle megfelel, amely legalább 4-6 % ecetet tartalmaz. A forgalomban levő ecet 10-20 %-os, ezt hígítanunk kell.
  • Oldat: három 750 ml-es üveghez 1/2 L ecetet, 250 g cukrot vagy mézet, 6 szem szegfűborsot, 10 szem feketeborsot és sót számítsunk. Az oldatot felforraljuk, és forrón öntjük a zöldségekre az üveg pereméig. Az üvegeket azonnal zárjuk szorosan le. Ha használunk tartósítószert, azt a forró oldathoz keverjük.
  • Eltarthatóság: Az így elkészített savanyúság sötét és hűvös helyen két hónapig eltartható. Ha az egészet felforraljuk, az eltarthatóság 4 hónapra növekszik. Ha az egészet nem tudjuk felforralni, az is jó, ha a levet másnap leöntjük, újra felforraljuk, és (forrón) ismét felöntjük.
konyhakert-erkelyen

 

Forrás: Konyhakert az erkélyen

Tekintse meg a könyvet könyváruházunkban >>


Szólj Te is hozzá!