No SSO cookie

Honnan tudjuk, hogy mikor értek a zöldségek? - 1. rész

Utolsó változtatás: 2016-05-18 | Első közzététel: 2010-09-24
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Honnan tudjuk, hogy mikor értek a zöldségek? - 1. rész
A saját zöldségtermesztés fő célja az, hogy ízletes és friss zöldségeket szedjünk a kertből. De nem csak úgy tudhatjuk meg, hogy megértek-e, hogy megkóstoljuk őket. Vannak bizonyos jelek, amelyek megmutatják, mikor érettek és szedhetőek a zöldségek.

A zöldségek árulkodó jelei

 

Fontos észben tartanunk, hogy a csodás íz nem csak méret és szín kérdése. A megfelelő talaj, víz és fény kombináció nélkül a zöldségek íze és minősége sokat romolhat. Nem létezik pontos útmutató a szedés időpontjára nézve, de vannak alapszabályok, amelyek segítenek a behatárolásban.

Sok zöldséget még érés előtt kell leszedni, ahhoz hogy jó aromája és kedvező állaga legyen. A következő támpontok segítenek eldönteni, hogy a zöldségek készen állnak-e a szedésre vagy sem.

 

Mikor szedjük le a zöldségeket?

 

Spárga

 

 

Akkor kezdjük el szedni, amikor a szára 15-20 cm hosszú és kisujj vastagságú. Vágjuk le, így később új szárai nőnek. 4-6 héttel az első szedés után hagyjuk abba a szedését, így új levelek nőnek majd rajta.

 

Zöldbab (le kell törni)


Kezdjük el a bab szedését még, mielőtt a szemek dagadni kezdenének. Könnyen ketté kell törniük. Mindennap ellenőrizzük, hogy mennyit nőttek. A zöldbabnak nem kell sok idő, hogy szálkássá váljon.

 

 

Cékla


A zöld levelek, amelyeket ritkításkor leszedünk, ehetők. Ez ízlés kérdése, kinek mikor elég nagyok a szedéshez. Mikor a gumó „válla" kilátszik a földből már szedhető.

 

Brokkoli


A brokkolinak a még kinyílatlan virágait esszük, ezért gyakran kell ellenőrizni, főleg meleg időben, hogy ne engedjük kivirágozni. Ne várjuk el, hogy az otthon termesztett brokkoli a bevásárló központokban kaphatókhoz hasonló méretű legyen. Szedjük le, amikor a rügyek gyufafej nagyságúra nőttek.

 

 

Kelbimbó


A bimbó fentről lefele érik meg. Rögtön szedhető, amint a rügyek legalább 2,5 cm átmérőjűek lesznek. Csavarjuk vagy vágjuk le.

 

Káposzta


A káposzta keménységét úgy lehet megállapítani, hogy a fejét kissé összeszorítjuk. Akkor kell leszedni, amikor éretté válik, vagy ha még nő és kinyílik.

 

Sárgarépa

 

 

A sárgarépát nehéz megítélni, hogy mikor érett. A sárgarépa vége a talaj fölött mutatkozik, és a fajtájától függően az átmérőjéből állapítjuk meg, hogy mikor jó. Ha jó az átmérője, esély van rá, hogy a hossza is megfelelő legyen. De egyet ki kell húzni, hogy biztosak legyünk benne. A répát a földben is lehet hagyni, miután már megnőtt. Úgy mondják, hogy egy enyhe fagy javítja és édesíti a répa aromáját.


Következő oldal >>


Szólj Te is hozzá!