No SSO cookie
SZAVAZÁS

Kedvenc nyári gyümölcsöd?

Hagymát hagymával- avagy a hagymafajták

Utolsó változtatás: 2012-03-06 | Első közzététel: 2012-03-07
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hagymát hagymával- avagy a hagymafajták
Kabos Gyula örökzöld mondása hűen tükrözi a magyar ember kapcsolatát a hagymával. Valamilyen formában minden nap asztalunkra kerül, zöldségként vagy fűszerként, nyersen vagy szárítva, esetleg por formájában. Évente – állítólag - 7-8 kg-ot is megeszünk hagymából. Az általánosan használt vöröshagymán kívül, azonban még vannak számunkra kevésbé ismert hagymafélék, amelyekkel a modern receptekben egyre gyakrabban találkozhatunk.

Vöröshagyma, a legszínesebb csoport

 

A vöröshagyma (Allium cepa) a leginkább ismert és legjobban elterjedt hagymafajta. Frissen felszedve buroklevelei még lédúsak és zöldes-fehérek (zöldhagyma). Ezek a buroklevelek aztán néhány hónap alatt kiszáradnak, elszíneződnek és felveszik a jól ismert bronzos árnyalatot. A legerősebb (és legtartósabb) csípős aromával rendelkező vöröshagyma nélkül elképzelhetetlen a magyar konyha frissen, vagy akár szárítva.

 

vöröshagyma

 

A fehér hagyma (de hívhatnánk hamburger hagymának is) nem csak annyiban különbözik a vöröstől, hogy ha kiszárad, a buroklevelei a nevéhez hűen fehéren villognak. Hanem az illata és az íze is enyhébb, enyhén édeskés, ezért kiválóan használható salátákba, hamburgerekbe. Napközben fogyasszuk inkább ezt a fajtát, nem fogunk annyira bűzölögni!

 

fehér hagyma

 

Ha színek szerint megyünk, akkor a lilahagyma következik, amellyel leggyakrabban a zsíros kenyéren találkozhatunk. Rendszertanilag ez is a vöröshagymákhoz tartozik, annak egy lila-fehér levelű fajtája. Ugyancsak ide sorolhatjuk, a rövidebb tenyészidejű, s ezáltal kisebb méretű gyöngyhagymát, amelyet általában frissen vagy ecetes formában fogyasztunk.

 

lilahagyma

 

Mogyoróhagyma (salotta - Allium ascalonium)


Természetesen a mogyoróhagymából is többféle létezik. A képen is különböző mogyoró hagymák láthatók, a hosszúkás a banánhagyma, a kerekded pedig a francia mogyoró hagyma. Mindkettőre jellemző a viszonylag kisebb méret illetve, hogy egy fejen belül több gerezdre bonthatók. Aromája finomabb a többi hagymához képest, valószínű a francia séfek ezért is részesítik előnyben.

 

mogyoróhagyma

 

Póréhagyma (Allium porrum) társai között a leglágyabb. Zsenge volta miatt szinte az egész világon alkalmazzák a levestől kezdve a salátákon át a különböző szószokig. A fehérjét nyersen, a zöldjét pedig ételekbe aprítva is fogyaszthatjuk.

 

póréhagyma

 

A metélőhagyma vagy snidling (Allium schoenoprasum) hosszú, üreges, fűszerű szára nem téveszthető össze a többi társával. Íze lágy, főzni sem kell, csak a fogások szervírozása előtt ajánlott az ételek tetejére szórni. A snidling fő szezonja decembertől márciusig tart, ha otthon, cserépben neveljük, a tél folyamán 3-4-szer is leszüretelhetjük.

 

metélőhagyma

 

A csöves hagyma (más néven téli sarjadékhagyma - Allium fistulosum) csak hosszúkás, hengeres szárat fejleszt, külön hagymafejet nem növeszt.

 

csöves hagyma

 

Mind a fehér, mind a zöld része felhasználható főzéskor. Őshazája tőlünk keletre - a Bajkál-tó környékén - található. Az ottani zord körülmények miatt, kitűnően alkalmazkodott a szélsőséges éghajlati feltételekhez, így bártan próbálkozhatunk házikerti termesztésével is.

 

Fokhagyma (garlic - Allium sativum)


Pikánsnak is nevezhető illata (szaga) miatt nem minden országban használatos fűszer, szerencsére Magyarország nem tartozik ezek közé. Fűszer és gyógynövény: javítja az emésztést, rendszeres fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés, illetve csökkenti a magas vérnyomást. Édesapám tippje (érzékeny gyomrúaknak óvatosan): ha megfázás környékez meg bennünket, nyeljünk le egy gerezdet, másnapra semmi bajunk sem lesz.

 


Szólj Te is hozzá!