No SSO cookie

Karalábé: a kertek földönkívülije

Utolsó változtatás: 2011-02-07 | Első közzététel: 2011-02-03
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Karalábé: a kertek földönkívülije
Ha még nem termesztettünk vagy fogyasztottunk ezekből a káposzta családjába tartozó, nem annyira keresett zöldségből, akkor nem is tudjuk mit hagytunk ki! Az ízük a fehérrépa enyhén édes ízére hasonlít.

Néhány szót a karalábéról

 

A karalábé a káposztafélék családjába tartozó alacsonyan növő erős zöldség, ami szinte bárhol megtermeszthető.  A jól csatornázott termékeny földben nagyszerűen megél. Fehér és lila színben is megterem.

 

Mikor ültessük a karalábét?


A magokat kora tavasszal ültessük el. Minden 2 vagy 3 hetente ültessünk újabbakat, hogy egész tavasszal és kora nyáron is betakaríthassuk. Ha rendkívül korai betakarítást szeretnénk, elkezdhetjük a házban vagy akár melegházban termeszteni, és mire a talaj megművelhetővé válik, kiültethetjük őket a kertbe. Csak úgy mint a káposzta, a karalábé is kibír egy kis hideget. Akár még a nyár közepén is elültethetünk néhányat ugyanakkor mint a késői káposztát. A nagyon meleg időben a kisebb növényeket árnyékos helyen kell tartani, például más nagyobbra nőtt növények között. Mivel nagyon szeretem a karalábét, ezért általában mindig több magot szoktam elvenni.

Sortávolság: A termesztők szerint a magokat sorokba kell ültetni, 1,5-2 cm mélyre. A palántákat 5-12 cm távolságra ritkítsuk meg. A mi módszerünk a széles sorokba való ültetés, vagyis miután beültettünk egy területet, egy vasfogú gereblyével megritkítjuk. A megmaradt palántákkal ki tudjuk egészíteni a hézagos sorokat, vagy ha több termést akarunk, ültethetünk belőlük újabb sorokat is. A kigereblyézett palántákat, mint salátát, meg lehet sütni.

 

karalabe-fej
Ízletes karalábé

 

A karalábé betakarítása


A karalábénak akkor van a legenyhébb és legjobb íze (a gyenge fehér répához hasonlít), amikor még kicsi. A nagy, öreg karalábé már kemény, fás és ízetlen lehet. Akkor kezdjük a betakarítást (húzzuk ki vagy vágjuk ki a földből), amikor az első szárak elérik a 2,5 cm átmérőt. Addig folytathatjuk a betakarítást, amíg a szárak 5-8 cm átmérőjűek. Amikor már meghaladják a 8 cm-t elkezdenek megfásulni, főként a szár széles lenti részén. Még a túlérett karalábénak is lehet jó íze, főként a felső részén, ahol az új hajtások bukkannak elő.

 

karalabe-zoldseg
Minél fiatalabb, annál finomabb

 

A karalábé javasolt fogyasztása


A gyerekek nagyon szeretik a karalábét, nem csak a furcsa külseje, de az íze miatt is. Akár még frissen, nyersen is fogyaszthatóak. A nagyobbik fiam nagyon szereti a karalábét, sőt idén már saját magokat is ültetett. Kíváncsi vagyok, hogy nem keresik-e a sószórót. Régebben a kertben a sorok mellett találtam meg. A karalábénak nagyszerű íze van sütve is egy kis fokhagymával, vajjal és egy kis tejföllel összekeverve. Vágjuk le a karalábé külső héját és szeleteljük vékony csíkokra. Biztosan érdekes recepteket találhatunk akár az interneten is.

Betegségek: Ugyanazok a betegségek támadják meg mint a káposztát. Én a körömvirág közé szoktam ültetni őket, mivel azok a legtöbb kártevőt távol tartják.


Szólj Te is hozzá!