No SSO cookie

Kis konyhakertek

Utolsó változtatás: 2011-04-08 | Első közzététel: 2010-12-03
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Kis konyhakertek
A kis konyhakertekben szinte pár nap alatt megtermeszthetjük kedvenc zöldségeinket. Ezek a zöldségek a leggazdagabbak a szervezet számára fontos tápanyagokban, és nyersen, salátaként vagy levesekben is fogyaszthatók.

Konyhakert változatok

 

Az időjárástól, évszaktól, környezettől és fényviszonyoktól függetlenül az otthonunkban is termeszhetünk zöldségeket. Ezekben a kiskertekben sokkal több zöldség megterem, mint gondolnánk.

Azoknak, akiknek hozzám hasonlóan van veteményeskertjük, de szeretnének a téli hónapokban is friss zöldségeket fogyasztani, egy (esetleg két) ilyen kis konyhakert a tökéletes megoldás. Én nemrég alakítottam át télikertté a konyám egyik sarkát. A cserepek tárolására én egy 30x45 cm nagyságú és 2,5 cm magas tálcát használok. Az egyetlen szabály az, hogy a növényeknek el kell férnie egy 1,35 köbméternyi helyen.

Én jelenleg búza- és babcsírát termesztek kisebb cserepekben, valamint most kezdtem el laskagombát és leveles salátát is termeszteni. Legtöbbször 12 óránként, esetleg ritkábban öntözöm a növényeket. Miközben a konyhában tevékenykedek, beszélgetek a növényekkel, ahogy nyaranta a kertben szoktam.

A következőkben szeretném azt a háromféle kiskertet bemutatni, amelyet erre a télre kialakítottam magamnak:

 

1. Csírakert: gabonák, magvak, hüvelyesek és csonthéjasok


  • Tápérték: A csírák tartalmazzák a legtöbb fontos vitamint, ásványt, fehérjét és enzimet. A csírák pár napon belül a méretük tizenötszörösére nőnek, a B-vitamin tartalmuk pedig akár 1200%-al is növekedhet.
  • Ára: a csíráztatásra alkalmas magvak, gabonafélék nagyon olcsók, a termés pedig igazán ízletes. Én másfél teáskanál elültetett lucernamagból több, mint két bögre csírát gyűjtöttem be.

 

csirakert-konyhakert
Csírakert

 

  • Követelmények: A csírákat gézzel fedett befőttes üvegekben, vagy külön erre a célra tervezett zacskókban, cserepekben termeszthetjük. A csíráztatáshoz nincs szükség sem földre, sem napsütésre, és a szobahőmérséklet is megfelel. Csak vízre és egy kagylóra van szükség, ahol a csírákat naponta kétszer leöblíthetjük (ha meleg van, gyakoribb öntözés ajánlott).

 

Egyéb tudnivalók:

  • Hogy elkerüljük a rovarirtó szerek mérgező hatását, olyan magvakat használjunk, amelyeket fogyasztásra, és nem termelésre árulnak!
  • A csíráztatás nagyszerű módja a kertünkből betakarított magvak felhasználásának.
  • Mielőtt bármilyen mag csíráztatása mellett döntenénk, olvassunk, kérdezzünk utána, hogy biztosan tudjuk, mit is szeretnénk.


Csíráztatásra alkalmas magvak:
adzuki bab, lucerna, pohánka, káposzta, zsálya, lóhere, görögszéna, csicseriborsó, fokhagyma, búza és durum, lencse, aranybab, borsó, mogyoró, quinoa, retek, rozs, tönkölybúza, sólyabab, napraforgó és még sok más.

 

2. Gombakert: a házi komposztládák


Már régen ki szerettem volna próbálni a gombatermesztést a szobakertemben, ezért nagyon örültem, amikor egy barátom egy gomba-termesztésre alkalmas készlettel ajándékozott meg. A komposztládák egy műanyag „sátor" alatt helyezkednek el, amely állandó páratartalmat biztosít, és amely a használati utasításban levő fotón csak egy homályos fehér pacának látszik.

 

gombak-konyhakert
Gombák

 

  • Tápérték: A gombák rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaznak, a fehérjetartalmuk mintegy 20%. Emellett számtalan nyomelemet, mint például rezet is tartalmaznak, a gombákban lévő antioxidánsoknak pedig állítólag rákmegelőző hatása van.
  • Ára: Nem tudom, hogy a gombatermelés mennyire kifizetődő, de az általunk termesztett gombák értékét a rájuk fordított figyelem és gondoskodás nagyban megnöveli. Attól függően, hogy mennyire termékeny az ültetvény, lehet, hogy olcsóbban jövünk ki, mintha üzletből vásárolnánk, főleg most, hogy az árak ismét emelkednek.
  • Követelmények: A gombáknak 15-26 fok közötti hőmérsékletre, közvetlen napfényre és rendszeres, naponta többszöri vízpermetre (forrás- vagy kútvízre, esetleg előzetesen felfőzött csapvizre) van szükségük.


Egyéb tudnivalók:

  • Egy készlet hetente terem, és kb. 6 hónapig tart.
  • A készletben vagy sok kicsi, vagy kevés nagy gomba terem.
  • A megmaradt gombát meg is lehet szárítani.

Kiskertben termeszthető gombafajták: laskagomba, csiperke, kucsmagomba és más gombafajták.

 

spenót-konyhakertek
Spenót

 

3. Salátakert: a leveles zöldségek


  • Tápérték és ár: A salátamagvakat kicsíráztathatjuk vagy vékony földrétegbe és alacsony cserepekbe ültethetjük, hogy leveleket növesszen. Sokkal olcsóbbak, mint az üzletben kapható saláták (jégsaláta, római saláta stb.), ugyanakkor sokkal táplálóbbak, ízletesebbek. A levelek ugyanazokat a vitaminokat, enzimeket és fehérjéket tartalmazzák, amiket a csírák, de emellett klorofill is van bennük.
  • Követelmények: a leveles zöldségek termesztéséhez mindössze alacsony cserepekre (kb. 2,5 cm vastag talajréteggel), elegendő napfényre és rendszeres öntözésre van szükség. Már kaphatók külön salátatermesztésre készített kis, fonott kosarak is, amelyekben a magvak föld nélkül is kicsíráznak. Aratáskor a termést gyökerestől kitéphetjük vagy lemetszhetjük.


Egyéb tudnivalók:

  • A zöldségek egy hét alatt akár 12-20 cm magasra is megnőhetnek.
  • A leveleket nyersen, salátaként vagy főzve is fogyaszthatjuk, esetleg a levét ki is préselhetjük, hogy egy egészséges, zöld italt fogyaszthassunk.

 

Mire vársz még?

A csírák, gombák és leveles zöldségek számtalan fogyókúra alapelemei, mivel alacsony a zsír- és koleszterintartalmuk, kicsi a kalóriaértékük, viszont magas a rosttartalmuk és könnyen emészthetők. A természetgyógyászatban főként gyógyító hatásuk és magas tápértékük miatt használják őket. Ízletesek, könnyen termeszthetők, megnőnek és kis helyen is elférnek. Ha most rendezzük be a saját konyhakertünket, egy héten belül, már lesz mit betakarítani, úgyhogy érdemes minél hamarabb nekifogni!


Szólj Te is hozzá!