No SSO cookie

Termesszünk paszternákot!

Utolsó változtatás: 2010-09-16 | Első közzététel: 2010-09-16
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Termesszünk paszternákot!
A paszternáknak édes, mogyorós íze van. A friss paszternáknak főzésnél lágy az állaga, de a túlérett paszternák rostos és keserű.


A paszternák termesztése

 

  • Növény típus: Évelő
  • Tudományos elnevezés: Pastinaca sativa
  • Fényigénye: A teljes napfényt kedveli
  • Talajtípus: A jó vízelvezető képességű, szerves anyagban gazdag, termő talajt részesíti előnyben
  • PH érték: 6,5
  • Nedvesség/öntözés igénye: Szereti, ha nedves, de ne ússzon a vízben
  • A növény teljes kifejlődési szakasza: 150 nap
  • Közismert kártevői: A gyökér zsizsik

Paszternák



Általános tudnivalók a paszternákról


A paszternáknak édes, mogyorós íze van. A friss paszternáknak főzésnél lágy az állaga, de a túlérett paszternák rostos és keserű. A fehérebb paszternák általában a legzsengébb és szilárdsága a sárgarépáéhoz hasonló.

A paszternák rostban, folsavban, magnéziumban, káliumban, C és E vitaminokban, kalciumban, vasbans, tiaminban, riboflavinban, niacinban, valamint B6-ban gazdag növény. Színe azt bizonyítja, hogy nem tartalmaz béta-karotint. Meg lehet főzni, mint a sárgarépát, ha azonban túlfőzzük, olyan lesz, mint a puliszka.

 

A paszetrnák szaporítása


A paszternákmag nem áll el évekig, ezért kizárólag friss vetőmagot használjunk. Amint a föld művelhető, el kell vetni. 1 centiméter mélyre kell szórni, 45-60 centiméteres sorok közötti távolságra. Ritkítás után 3 cm-re kell lenniük egymástól. A megfelelő nedvesség és a 15-18°C fokos, hűvös talajhőmérséklet alapvető fontosságú a paszternák megfelelő csírázása érdekében, amely akár 21 napig is eltarthat.

Paszternákmag



Társültetés

A paszternákot lehet bokorbab, fokhagyma, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek mellé ültetni.

 

A paszternák gondozása és termesztése


A paszternák a teljes napfényt, illetve a 6,5 pH-értékű talajt részesíti előnyben. Tápanyagban gazdag, jól megművelt talajra van szüksége, amelyet ültetés előtt komposzttal vagy jól megérett trágyával kell beszórni.

 

Betakarítás


A paszternákot bármikor le lehet szedni, amint a gyökerei elérik a megfelelő méretet. Ősszel zsengék és ízletesek. Néhány könnyű fagytól még ízletesebbé válik. Ugyanakkor a paszternákot mulcsozni is lehet; télen a földben hagyhatjuk és, amint az kiolvad, felássuk.


Szólj Te is hozzá!