Petrezselyem, minden mennyiségben!

5
Petrezselyem, minden mennyiségben!
Frissen és szárított állapotban főtt, sült ételekhez, levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz nyersen, ételek díszítéséhez - petrezselymet szinte mindenhez használunk! Ezzel magunknak is jót teszünk, gyógyhatásai a következők:

A zellerfélék családjába tartozó 60 cm magasra is megnövő, bokros gyógy- és fűszernövény. Két alaptípusa van: a gyökérpetrezselyem (P. tuberosum) és a metélőpetrezselyem: a fodros (P. crispum), és a sima levelű (P. neapolitanum). Eredetileg Dél-Európában, a Földközi tenger vidékén volt őshonos, de ma már az egész világon elterjedt. A latin petroselium szóból származik a neve, mely a görög petrosz (=kő, szikla) és szelion (=növény) szavakból ered.

petrezselymek

Balra a gyökér petrezselyem jobbra a metélő

 

Népies nevei: petrezselem, petrezsirom, petruska.

Néhány más növény nevében is benne van a neve: a koriandert kínai petrezselyemnek, vagy cigány petrezselyemnek, a turbolyát pedig édes petrezselyemnek is nevezik.

Leírása: Kétéves növény. Az első évben a lombja és a gyökere fejlődik ki. A másodikbanvirágszárat fejleszt, rajta ernyős virágzattal, mélyben, kaszattermések érnek be. Magvai aprók, szürkésbarnák, túlzott fogyasztásuk mérgező is lehet. A virágok apró, fehérek. Levelei fodrosak és simák lehetnek. Hosszú szára ehető, karó gyökere szintén fogyasztható.

Hatóanyagai: illóolajat, flavonoidokat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz.

Gyógyhatása: A levélzöld és a gyökér egyaránt étvágygerjesztő, gyomorerősítő, vesetisztító, veseműködést serkentő, víz- és vesekőhajtó, valamint hólyaghurut elleni teák alapanyaga. Segít ödéma, csontritkulás, ízületi gyulladás kezelésében.

 

petrezselyem_gondozas

A petrezselyem nehezen csírázik - "40 napig a pokolra megy"

Termesztése:

Konyhakertekben, fák alatt, szőlősorok között termesztik, mert nincs nagy fényigénye, de érzékeny a talaj kiszáradására. A tápanyagdús, enyhén lúgos, jó vízáteresztő talajt kedveli. Hidegtűrő, magját már kora tavasszal, akár február végén is el lehet vetni. Nehezen csírázik. Népi észrevételek szerint 40 napra a pokolra megy, aztán előbújik. (Bővebben: petrezselyem vetése>>)  Cserépben, balkonládában is nevelhető. A mohafodrozatú petrezselyem szép kerti-vagy virágdísz. Tavasztól késő őszig ültethető. Ha télen fóliával takarjuk, akkor folyamatosan szedhetjük a zöldjét. Lakásban is termeszthető. A rozsdagomba és a vírusok támadására érzékeny. Az öntözést meghálálja.

 

Felhasználása:

Frissen és szárított állapotban főtt, sült ételekhez, levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz nyersen, ételek díszítéséhez. Célszerű a kész ételekhez adagolni, mert nemcsak aromáját, hanem vitamintartalmát is elveszíti főzés közben.

Illóolaját felhasználja az élelmiszer-, a kozmetikai-, a gyógyszeripar. Elrágva légúttisztító hatású, semlegesíti a fokhagymaszagot.

Wellness receptek itt: Petrezselyem, nem csak levesbe való>>


Vigyázat! Terhesség idején ne használjuk gyógyászatilag hatásos mennyiségben! Ne tévesszük össze a vadon termő mérges ádázzal (Aethusa cynapium), ami hasonlít a sima levelű metélő-, vagy a gyökérpetrezselyemre.


Petrezselyem pesto

200 gramm petrezselymet megmosunk, durvára vágjuk és turmixgépbe dobjuk. 200 gramm dióbelet egy napra vízben áztatunk és héjukat eltávolítjuk. A fehér dióbelet is a gépbe dobjuk. 100 g füstölt tofut tormareszelőn megreszelünk és hozzáadjuk a többihez. Két gerezd fokhagymát megtisztítunk és összezúzzuk, majd a gépbe tesszük és az egészet összeturmixoljuk. Közben hozzáadagolunk 2 dl extra szűz olívaolajat, egy teáskanál tengeri sót, egy teáskanál frissen őrölt borsikafüvet.

petrezselyem_pesto


Zöldborsó krémleves

500 gramm cukorborsót megpárolunk egy evőkanál biomargarinban vagy vajban. Csipetnyi nyírfacukrot és egy teáskanál sót adunk hozzá és jól elkeverjük. Megszórjuk 2 evőkanál liszttel és elkeverjük. Állandó keverés mellett hozzáöntünk egy liter hideg vizet vagy zöldséglevet. Turmixoljuk és leszűrjük. Tányérokba merjük és gazdagon meghintjük apróra vágott petrezselyemmel. Pirított zsemlye-, vagy kenyérkockákkal tálaljuk.

 

borso_petrezselyem

 

Párolt zöldborsó

Egy kg cukorborsót használunk. Ugyanúgy készül, mint az előző, de 2 dl vízzel vagy zöldséglével. Főzelékként, vagy köretként fogyasztjuk. Sült seitannal, vagy tofu pörkölttel tálaljuk.

 

Éltető zöldségleves

Két liter vízben 5 percnyi forralással natúr-vegamix szárított zöldségkeverékkel készítünk egy alaplét, majd hűlni hagyjuk. Amikor kb. 40 °C-ra langyosodott, akkor belerakunk egy nagyobb sárgarépát, petrezselyemgyökeret, pasztinákot vékony karikákra gyalulva, egy kis fej karfiolt rózsáira szedve, egy szárzellert vékonyra gyalulva, majd egy órát hagyjuk összeérni hűtőszekrényben. Tálalás előtt a fazekat vízfürdőben, visszalangyosítjuk. A levest tányérokba szedjük és meghintjük apróra vágott metélőhagymával és levélpetrezselyemmel. 1-2 egészben hagyott petrezselyem levéllel díszítjük.

 

Petrezselymes újburgonya

500 g dió nagyságú, újburgonyát megmosunk és ledörzsöljük a héját. Egy lábasban két evőkanál hidegen sajtolt olajban és 2 dl vízben megpároljuk. Időnként megkeverjük, kb. 10 perc alatt megpuhul fedő alatt. Két csokor apróra vágott petrezselyemmel meghintjük, elkeverjük, és azonnal tálaljuk. Fokhagymás uborkasalátával a nyár minden zamatát átélhetjük.

 

pestos_krumpli


Petrezselymes "rizs" nyersen

Egy közepes fej karfiolt megmosunk és rózsáira szedjük. Robotgépben durvára aprítjuk, vagy almareszelőn lereszeljük. Két csokor apróra vágott petrezselyemmel összekeverjük. Köretként fogyasztjuk olajos magból készült vagdalttal.

 

Herbáció, a népi gyógyreceptek magazinja
Herbáció a népi gyógyreceptek magazinja. Keresse az újságárusoknál!

www.herbacio.hu

 

herbacio

 


értékelés