No SSO cookie

Mit kell tudni a rebarbara használatáról? - 1. rész

Utolsó változtatás: 2010-08-27 | Első közzététel: 2010-08-27
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Mit kell tudni a rebarbara használatáról? - 1. rész
A rebarbara zöldség, gyümölcs vagy dísznövény? Igazából egy nagyon díszes zöldség, amit többnyire gyümölcsként készítenek és fogyasztanak el. A rebarbara egy szezonális, gazdagon termő növény, amit a hosszú rostos száráért termesztenek, és aminek különleges édes-keserű íze van.

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) rövid bemutatása

 

  • Latin neve: Rheum rhabarbarum
  • Magyar neve: Rebarbara
  • Környezet: Enyhe telű vidékeken évelő növényként is termeszthető.
  • Mérete: Levelei elérhetik a 40-60 cm magasságot is, fajtától függően.
  • Ültetési helye: Az erősen napos helyet szereti. A piros és sárga fajták napfény nélkül nem érnek meg teljesen.
  • Napok/évek a termésig: Akárcsak a legtöbb évelő növény, első évben még nem teremnek, azért, hogy a növény megerősödjön. Második évben még csak egy kis termésre számíthatunk. A harmadik évben, ha érett szárat látunk, bármennyit leszedhetünk belőle.

 



Ha meleg helyen lévő kertünk van, és egyévi rebarbarát termesztünk, már az első évben szedhetünk róla annyit, amennyit csak akarunk, nem kell attól félni, hogy második évben nem fog teremni.

A szedés fő évszaka a tavasz. Terem még keveset a nyár folyamán is, ha az időjárás kedvező.

 

Általános tudnivalók a rebarbaráról

 

A rebarbara egy nagy, dús levelű növény, amelynek magassága és szélessége 40-60 cm. A levélnyeléért termesztik, de dísznövényként is használható, főleg a piros és sárga változata. Sokan a pirosat részesítik előnyben, az íze és kinézete miatt, bár a zöld színű termékenyebb, mint a piros.

Csak a szára fogyasztható. A levelei mérgezőek, és szedéskor el kell őket távolítani. A levelei egy oxálsav nevű vegyi anyagot tartalmaznak, ami mérgező.

 

 

Figyelem! a megfagyott rebarbara ehetetlenné válik. Ha a töve nem egyenes és egészséges, ne együk meg. A fagy a növényben lévő mérgező anyagot a levélnyélbe juttathatja. A rebarbara leveleit komposztként is használhatjuk, még ha enyhén mérgező is a fagy következtében. Az oxálsav kristályok elszivárognak a földben jóval azelőtt, hogy más növények felszívnák őket.

Hűvös éghajlatú területeken jobban terem, mert 4,5 Celsius fok körüli hőmérsékletre van szüksége. Lehet egyévi növényként is termeszteni, - olyan melegebb éghajlatokon, ahol van némi tél - ha a palántát nyáron, illetve késő ősszel ültetjük el, és a következő évben kora tavasszal kiültetjük. Ám a túl nagy meleg vékony leveleket és levélszárakat eredményez.


Szólj Te is hozzá!