No SSO cookie

Szüreti praktikák a kisebb nitrát tartalmú zöldségekért

Utolsó változtatás: 2016-09-22 | Első közzététel: 2016-09-21
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Szüreti praktikák a kisebb nitrát tartalmú zöldségekért
Ősszel kell elvégeznünk több tárolásra szánt gyökérzöldség betakarítását. Ezek közé tartozik a cékla és a sárgarépa is. A hűvösebb idő és a fényszegény hónapok alatt a gyökérzöldségekben az ideális mennyiségnél jobban megnőhet a nitráttartalom.   

 

Néhány apró fogással elérhetjük, hogy a zöldségekben a nitrátfeldolgozás felgyorsuljon és  kifogástalan zöldségeket spájzolhassunk a télre.

 

repaszuret

 

Hogyan csökkenthetjük a zöldségek nitrát tartalmát?

  • A betakarítás előtt két héttel már ne trágyázzuk az állományt
  • A műtrágyák alkalomszerű, nagymennyiségű felhasználása helyett a talajéletet hosszabb távon is kedvezően alakító szerves trágyázást illetve a zöldtrágyázást helyezzük előtérbe
  • Közvetlenül a szüret előtt öntözzük meg bőségesen az állományt, hogy felgyorsuljon a tápanyagkészlet felhasználása
  • Előnyös, ha szedés előtt néhány nappal napsütéses az idő, mivel a napfény hatására is gyorsul a nitrogénfeldolgozás

 

A termesztett zöldségek és gyümölcsök nitrát tartalma függ a termesztett növény fajtájától, a termesztési módszertől, a felhasznált műtrágyától, az évszaktól, valamint a fénytől.

A nitráttartalom alapján 3 csoportot különböztetünk meg:

  1. A leveles zöldségeknek (saláta, cékla, spenót, zeller) van a legnagyobb nitrát tartalma (>1000 mg/kg),
  2. közepes nitrát tartalommal jellemezhető a burgonya, a káposzta, a tavaszi zöldségek, a répa, a zöldbab és a padlizsán (100–1000 mg/kg),
  3. a legalacsonyabb nitráttartalommal rendelkező növények: spárga, hagyma, friss gyümölcsök, paradicsom, zöldpaprika, szójabab-csíra, gomba, ribizli, egres, málna, cseresznye, szamóca (>100mg/kg).

 

repaszuret1

 

A betakarítás első lépése legyen, hogy ásóval megemeljük a sorok egyik oldalát. Ugyanis ennek következtében a hajszálgyökerek egy része elszakad. Ahhoz, hogy a növény energiaháztartása fennmaradjon, az elszakadt gyökerekben felhalmozódott tartaléktápanyag a levelekbe fog vándorolni. Így pár órával később, amikor már a betakarítást végezzük, a gyökérben jelentősen csökken a nitráttartalom. A szedést követően minél rövidebb időn belül távolítsuk el a lombot, hogy megakadályozzuk a nitrát visszaáramlását a gyökérbe. A levélzet eltávolítását a céklánál körültekintően végezzük, mert könnyen megsérthetjük a gumót, és így sajnos az elveszítheti a nedvességtartalmát.

Miért veszélyes a magas nitrát tartalom?

Sajnos minden év őszi-téli, kora tavaszi időszakában előfordul, hogy súlyos, cianotikus tünetekkel járó nitrát mérgezéssel, életveszélyes állapotban kórházba kerül egy-egy csecsemő. Csecsemőknél a nitrát mérgezést a házi készítésű sárgarépa püré és a főtt cékla, pontosabban az elkészített cékla és sárgarépa lében a hűtéssel sem megakadályozható, 1-2 napos tárolás alatt feldúsuló nitrát jelenléte okozza. A nitrát mérgezés felnőtteknél nagyon ritka. A nyolc hónaposnál fiatalabb csecsemők azért  veszélyeztetettek, mert szervezetükben még fejletlen a nitrát lebontó enzim, amely csak három éves korra fejlődik ki teljesen.

ceklaszuret

 

Mik a nitrát mérgezés tünetei?

A megbetegedést methaemoglobinémiának nevezi a szakirodalom. A mérgezés következtében a nitrát a vérben lévő haemoglobinhoz kötődik, amely így képtelen ellátni oxigén szállító feladatát, ezért oxigénhiány jön létre. A tünetek jellegzetesek: a kisbaba bőre és szája kékeslila színűvé (cianotikussá) válik, amit légzési nehézség kísér. Súlyosabb esetben, azonnali orvosi beavatkozás nélkül a kórkép fulladásos halállal végződhet.


Szólj Te is hozzá!