No SSO cookie

Termesszünk magunknak finom zöldhagymát!

Utolsó változtatás: 2010-08-26 | Első közzététel: 2010-06-20
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Termesszünk magunknak finom zöldhagymát!
A zöldhagyma íze kellemes, édeskés, az átlagos hagymával ellentétben nem csípős. Bármikor betakarítható kicsin, metélőhagymaként. A zöldhagyma a második évben gömb alakú virágot hoz a törzs hegyére.

A zöldhagymáról


  • Megnevezés: Allium Porrum
  • Növény tipusa: kétéves
  • Család: Alliaceae
  • Magasság: 0,45-0,90 m
  • Virágzási időszak: májusi hónap
  • Napigénye: erős napsütés
  • Vízigénye: közepes mennyiségű

 

A zöldhagyma kétévenként termő növény, nem tanácsos évente ültetni. A puha, nitrogénben, valamint más organikus elemekben gazdag földet kedveli. Sok napsütést igénylő növény. A zöldhagyma lassan nő. Május, április táján ültethető át, cellákra osztott tartályra és termékeny talara van szüksége a fejlődéshez.

Tavasszal, amikor a zöldhagyma eléri a 18 centiméter magasságot, ki lehet ültetni a szabadba. Sorokba, egymástól 6 centiméteres távolságba rakható el. A sorok között 24 centiméternyi távolságot kell hagyni. A hagymákat 6 centiméter mély gördrökbe kell ültetni. Elég, ha 1-2 centi marad ki a földből. Ne ültessük kemény földbe a palántákat. Hagyjuk, hogy az eső vagy öntözéskor a víz megálljon a lyukakban.

Direkt ültetés esetén a zöldhagyma magvait kora tavasszal kell sorokban, mélyen a földbe szórni. 6 szem mag 0,3 méternyi távra elegendő. A sorok közt hagyjunk 24 centiméternyi távolságot. A hagyma növekedése során tanácsos 2-3 alkalommal friss földdel beteríteni. Ezáltal a levelek kényszerítve vannak a növekedésre, így az elfogyasztandó rész, a törzs hosszabbra nő. Palántázás esetén a hagyma megemelése hanyagolható.

 

 

 

A zöldhagyma felhasználása

 

Nyersen vagy főve fogyasztható, salátákban vagy levesekben, de akár magában is, különböző ételek mellé.


Szólj Te is hozzá!