No SSO cookie

Újhagyma, a tavaszi finomság

Utolsó változtatás: 2016-07-14 | Első közzététel: 2016-03-17
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Újhagyma, a tavaszi finomság
A tavaszt köszöntő friss zöld újhagyma tápértéke esszenciális a tavasz szűkös időszakában, amikor nagyrészt még csak a fóliás primőr termékek érhetőek el a piacon.

A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, amely nem más, mint a vöröshagyma fiatal példánya, melynek gyökér része nem fejlődött ki teljesen. Egész évben jól hozzáférhető alapanyagról van szó, mégis tavasszal van a legnagyobb jelentősége, hisz hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

 

A tavasz első friss zöldsége az újhagyma


Az apró, fehér hagymafejet és a zöld leveleket leginkább nyersen fogyasztjuk. Vajas kenyérhez, zsíros kenyérhez, mindenféle felvágotthoz, sült húshoz ehetjük. Készíthetünk belőle salátát. Ha csípős, tegyünk rá néhány csepp citromot, és keverjük el kevés salátaolajjal. Szószokba, pástétomokba, salátába tehetjük, ételekhez fogyasztható, és ízesíteni is lehet vele. Nem csak a fehér hagyma részt, de gyakorlatilag az egész zöldséget felhasználhatjuk.

A hagymában található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek már aprításkor kifejtik a nyálkahártyákon antibakteriális hatásukat. Mivel ezek az anyagok nehezen bomlanak le, az egész szervezetre hatnak, még a húgyutakban is kifejtik gyulladáscsökkentő és gyógyító hatásukat. Az újhagyma nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Az újhagymában C-, B1-, B2-, B3-,B5-, B6-,H- és E-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink található.

 

Az újhagymát leginkább nyersen fogyasztjuk

 

Az újhagyma gyógyhatása

  • vitamin- és kéntartalma segít a szabadgyökökkel szemben,
  • C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert,
  • gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású,
  • segít megelőzni az érelmeszesedést,
  • emésztést serkentő, étvágygerjesztő, vizelethajtó, vízhajtó, bélféregűző hatású,
  • jótékony hatással van a bélműködésre, ezáltal enyhítheti az aranyeres panaszokat,
  • vitamin- és kéntartalma segíti bőrünk megszépülését, felfrissülését,
  • a légúti megbetegedésekkel szemben hatásos gyógyító,
  • a hagyma rákmegelőző hatása közismert, mert a vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését,
  • salaktalanít, így fogyasztása mindenképpen ajánlatos tavaszi tisztítókúrák idején is,
  • a hagyma illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, valamint a koleszterinszintet,
  • sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatása révén hozzájárul fiatalságunk megőrzéséhez,
  • kimagasló vastartalma fokozza a vérképzést.
  • a hagymában található flavonoidok a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben nyújtanak védelmet,
  • a női betegségként elkönyvelt csontritkulásra is jó a hagyma, mivel a naponta fogyasztott hagyma növeli a csontsűrűséget.

 

Az újhagyma gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású


Újhagyma krémleves

1 csomó újhagyma
1 evőkanál vaj
0,75 l víz
0, 75 l tej
40 g étkezési keményítő
só, bors, (reform)ételízesítő

Az újhagymát a zöldjével együtt apró karikákra vágjuk, majd a vajon megfonnyasztjuk és turmixgépbe tesszük. Ráöntjük a vizet és simára turmixoljuk, majd visszaöntjük az edénybe és felforraljuk a tej nagy részével együtt. A maradék tejben elkeverjük az étkezési keményítőt, majd folyamatos keverés mellett ezt is a leveshez adjuk. Az egészet felforraljuk, ízlés szerint ízesítjük a fűszerekkel és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

 

Újhagyma krémleves

 

Tavaszi saláta (4 főre)

1 fej saláta
1 kisebb uborka
3 szál újhagyma
1 kis csokor petrezselyem zöld
1 csomag fehér jégcsapretek
15 dkg sajt (pl. Eidami)
2 kis pohár natúr joghurt
1 kiskanál mustár
5 db főtt tojás
méz
fehérbors

A hozzávalókat megmossuk, lecsepegtetjük. A salátát csíkokra vágjuk, az uborkát felkockázzuk, az újhagymát zöldjével együtt felkarikázzuk. A sajtot kis kockára vágjuk, a retket felkarikázzuk. A petrezselyem zöldet összevágjuk. A hozzávalókat lazán összerázzuk. Tetejére rakosgatjuk a főtt tojás cikkeket. Az öntethez  a joghurtba tegyünk mézet, sót, kevés borsot és ízlés szerint sózzuk. Összekeverjük, és a salátára öntjük. Hűtőben jól lehűtjük. Pirított kenyérrel tálaljuk.

 

Sonkás-újhagymás csirkeszelet

6 nagyobb szelet csirkemell
1 csapott kk só
1 tk grill fűszerkeverék
3-4 ek olaj a sütéshez
2 szál újhagyma a zöld szárával együtt
10 dkg pulykasonka (vagy csirkemellsonka, vagy bármilyen felvágott)
10 dkg reszelt sajt
2 ek reszelt parmezán sajt
3,5 dl tejföl
1 tojás
1 csipet só
1 csipet bors

A csirkemell szeleteket alaposan megtisztítjuk, kicsit lecsöpögtetjük, vékonyra klopfoljuk. Meghintjük sóval és grill fűszerkeverékkel. Egy serpenyőben 3-4 evőkanál olajat hevítünk, amin a húsok mindkét oldalát pár perc alatt elősütjük. A szeleteket egy közepes tepsibe fektetjük.
A megtisztított újhagymát karikára vágjuk. A felvágottat apróra kockázzuk.
Egy tálban a tejfölt elkeverjük a tojással, a sóval, borssal, majd hozzáadjuk az újhagymát, a sonkát, a parmezánt és a reszelt sajt felét. Jól összeforgatjuk és az elősütött húsokra halmozzuk. A maradék reszelt sajttal megszórjuk.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 35 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Melegen, krumplipürével, párolt rizzsel esetleg friss salátával kínáljuk.


Szólj Te is hozzá!