No SSO cookie

Mi a finom zöldborsó (Pisum sativum) termesztésének titka?

Utolsó változtatás: 2016-05-18 | Első közzététel: 2012-06-06
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Mi a finom zöldborsó (Pisum sativum) termesztésének titka?
Semmihez nem fogható, amikor leszedünk néhány borsóhüvelyt és megízleljük friss, édes zamatát. A borsó vetését az utolsó nagy fagy után már el is lehet kezdeni. Sok fajtája létezik: mindegyik a jó vízelvezetésű, meszes vagy fahamuval trágyázott talajt kedveli. 

A zöldborsó termesztése

zoldborso-termesztese

  • Tudományos elnevezés: Pisum sativum
  • Fényigénye: A teljes napfényt kedveli
  • Talajtípus: A közepesen gazdag, jó vízelvezetésű, humuszos rendelkező talajt szereti
  • PH érték: 6,0-7,0
  • Vízigénye: Közepes
  • A növény teljes kifejlődési ideje: 55-70 nap
  • Közismert kártevői: Nem ismertek
  • Közismert betegségei: Gyökérrothadás

 

Általános tudnivalók


Növekedése és magas terméshozama érdekében, a borsót rendszeresen le kell szedni. Amennyire lehetséges, öntözés közben ügyeljünk arra, hogy a növény leveleit ne érje víz, inkább használjunk csepegtetőcsövet vagy alacsony nyomású öntöző rendszert. A borsó akkor a legédesebb, ha zsengén szedjük le. Fagyasztva sokkal jobban megtartja ízét, mint befőzve.

 

A zöldborsó szaporítása / vetése


Mivel a zöldborsó inkább a hűvös termesztési feltételeket részesíti előnyben, és a könnyű fagyoknak is ellenáll, amint a föld művelhető, el is lehet vetni, mert 4-24 °C-os talajhőmérsékletben már kicsírázik. 5-8 centiméter mélyre és 25-30 centiméter távolra vessük a sorokat. A borsó jól tűri a zsúfoltságot, így 5 centiméter távolságra is lehet vetni egymástól.

Minden borsó, beleértve a törpe fajtákat is, természetes kúszónövény; ha valamilyen támasztórendszerhez kötjük, esetleg kerítés vagy rács mellé vetjük, sokkal nagyobb a terméshozama, és nem annyira hajlamos a rothadásra. A borsómagok előkezelt és előkezeletlen állapotban is kaphatók; ha előkezeletlen magvakat használunk, ügyeljünk arra, hogy ne hideg, nedves, gyenge szellőzésű talajba vessük el, mert így több az esély arra, hogy a mag elrothad.

 

 

Más növényekkel való társítása


A borsót nyugodtan lehet sárgarépa, zeller, kukorica, uborka, padlizsán, korai burgonya, retek, spenót, paprika vagy fehérrépa mellé ültetni.

 

A zöldborsó gondozása és termesztése


A zöldborsó inkább a teljes napfényt kedveli, semmint a félárnyékot. A jó vízelvezetésű, gazdag, homokos talajt kedveli, amelynek a pH értéke 6,0-7,0 között mozog. A legjobb terméshozam érdekében trágyázzuk a talajt szerves anyagokban gazdag trágyával, beleértve a rothadás következtében kapott trágyát vagy komposztot is. Igen előnyös lehet, ha vetés előtt növényi trágyával kezeljük a talajt vagy a borsómagot. Még a talaj nedvességtartalma is nagyon fontos, különösen a virágzás és a hüvelyfejlődés időszakában. A nedvesség megőrzéséhez használjunk talajtakarót, és ne engedjük a gyomokat elszaporodni körülötte.

 

A zöldborsó szedése



A legjobb ízű borsót akkor kapjuk, ha szedéskor a hüvelyek teltek, de még fiatalok és zsengék. A folyamatos terméshozam érdekében, a borsót rendszeresen kell szedni. Viszont mindenki eldöntheti, hogy mikor. Ha inkább a kisebb, édes borsót kedveljük, akkor a korai szedése ajánlott. Addig kell kísérletezni, amíg eltaláljuk a számunkra megfelelő méretet és zamatot.

 

Jó tudni, hogy...


A zsenge, édes termés érdekében a borsó gyors növekedésére van szükség, amit rendszeres öntözéssel érhetünk el, azonban mindez, mindennapos megfigyelést igényel. Védjük meg a szárazságtól és a gyökerek felforrósodásától, hiszen attól a zöldborsószem rágós, kemény és íztelen lesz.


Szólj Te is hozzá!