No SSO cookie

A tökfélék varasodása

Utolsó változtatás: 2010-07-27 | Első közzététel: 2010-07-06
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
A tökfélék varasodása
A varasodás, amelyet a Cladosporium cucumerinum okoz jelentős probléma a nyári és télitökökre, a sütőtökökre, a dinnyére és a görögdinnyére nézve. Amikor a betegség a termésen nyilvánul meg, elég nehéz harcolni ellene. Nézzünk meg egy pár hasznos kezelési módszert!

A tökfélék varasodásos betegsége

 

A gomba képes a növény összes föld feletti részét megfertőzni, de az a legsúlyosabb, ha a termésen jelenik meg. A leveleken a tünetek szürkés-barnás elváltozásokként jelentkeznek, körülöttük sárga gyűrűk vannak, amitől úgy néz ki, mintha lyukas lenne.

A sok sérülés a levél csavarodását és elváltozását okozhatja. A gyümölcsök elváltozásai először rovarcsípéshez hasonlítanak, és apró, mély, szürke hegekként jelentkeznek. Sötétzöld spórásodás fordulhat elő az elváltozásokban. Egy ragacsos anyag szivároghat ki a fertőzött szövetekből, és másodlagos rothadást okozó organizmusok támadhatják meg.

A kórokozó megmarad a talajban a fertőzött növényi hulladékokon, kifejlődhet a magokból, és képes szaprofita növekedésre. A köd, sűrű harmat, könnyű esőzések és a hideg hőmérséklet kedvez a betegségnek. A kórokozó a nedves levegőben terjed, rovarok, kerti eszközök és emberek által.

 

Tökfélék betegség

 

Kezelés

  • Jó vízelvezetésű és jól levegőztetett földet válasszunk, hogy hamar megszáradjon a lombozat és a termés.
  • Vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl sokat, és hogy az ágyások ne legyenek egymás mellé zsúfolva.
  • Olyan gombaölő szereket használjunk, amelyek tartalmaznak klórtalonilt, mankozebet és manebet. Tartós hideg és esős időben lehet, hogy nem lesznek hatásosak a gombaölő szerek, mert ez a kórokozó gyorsan fejlődik.

Szólj Te is hozzá!