No SSO cookie

Baj van! Egyelőre kevesen táplálkozunk tudatosan

Utolsó változtatás: 2009-12-29 | Első közzététel: 2007-01-10
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Baj van! Egyelőre kevesen táplálkozunk tudatosan
A GfK Hungária egyik felméréséből kiderült, hogy Magyarországon a lakosságnak csak kis aránya figyel a kiegyensúlyozott táplálkozásra, s választja meg gondosan ételeit.

Sokan nem tudják, mitől "bio" a bioélelmiszer

Baj van! Egyelőre kevesen táplálkozunk tudatosan
A bioélelmiszerekkel kapcsolatos leggyakrabban említett elvárások közé tartozik a vegyszermentesség, a természetesség és az egészségre gyakorolt pozitív hatásuk.

A GfK Hungária Piackutató Intézet nemrégiben készített felmérése a 15 évesnél idősebb lakosság bioélelmiszerekkel kapcsolatos vélekedéseit, valamint vásárlási szokásait vizsgálta.

A megkérdezés eredményeinek tanúsága szerint hazánkban egyelőre kisebbségben vannak azok, akik tudatosan táplálkoznak. A kutatásban résztvevő 1000 fő közel háromötöde (58 százalék) véli úgy, hogy "teljesen normálisan étkezik, így szervezetébe automatikusan bekerül mindaz, ami szükséges". A válaszadók mintegy harmada (29 százalék) "csak olyasmit eszik, ami ízlik neki, még akkor is, ha az állítólag kevésbé egészséges" és csupán 13 százalék azoknak az aránya, akik "nagyon odafigyelnek az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra és gondosan választják meg ételeiket".

A tudatos táplálkozásnak a hölgyek szentelnek nagyobb figyelmet, ugyanis az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra odafigyelők csoportjának 70 százaléka közülük kerül ki, míg a férfiak aránya csupán 30 százalékot ért el.

Baj van! Egyelőre kevesen táplálkozunk tudatosan
Az egészséges táplálkozásra nagyon odafigyelők korösszetételét vizsgálva megállapíthatjuk, hogy jelentős súllyal (mintegy 40%) van jelen a 60 feletti korosztály, ami annak köszönhető, hogy körükben a különböző krónikus betegségek miatt is nagyobb figyelmet kell szentelni a táplálék megválasztásának. Elmondható még, hogy a nagyvárosban élők is jobban odafigyelnek az egészséges táplálkozásra.

A megkérdezettek túlnyomó többsége - 88 százaléka - nyilatkozott úgy, hogy "egyáltalán nem érdekel a manapság tapasztalható bio-, fitnesz- és wellness-őrület, ahol megmondják, mi az egészséges", és csupán 12 százalék jelezte, hogy "igyekszik minél több bio- és fitnesz- (pl. kalóriaszegény) élelmiszert fogyasztani".

A kutató szakemberek arra is kíváncsiak voltak, vajon a lakosságban egyöntetű kép él-e a bioélelmiszerekkel kapcsolatosan, azaz azonos módon határozzák-e meg a fogalmat. E tekintetben meglehetősen vegyes a kép. A megkérdezettek mindegy harmada nem tudta megfogalmazni, mitől is "bio" egy bioélelmiszer. A válaszadók a bio jelző tartalmát legtöbbször a "növényvédő-, műtrágya és vegyszermentes, azaz nem permetezett"-ként jelölték.

Ön szerint mit jelent az, hogy egy élemiszer "bio" minősítésű?  

Meghatározás Említések %-ban, több válasz is elfogadott
növényvédő szer, műtrágya és vegyszermentes, nem permetezett 48
természetes, csak természetes anyagot tartalmaz 16
egészséges, egészséges ételek, táplálkozás 6
nem műanyag, tartósítószer-mentes, legkevesebb mesterséges anyagot, adalékanyagot tartalmazza 5
nem génkezelt 2
ellenőrzött 1
termelés 4
szkeptikus vagyok 1
nem tudja/nem válaszolt 30

Forrás: GfK Hungária - Bioélelmiszer vásárlási szokások, 2006

[vote:92414146]Az ökológiai minőség mellett második leggyakrabban említett kritérium a természetesség, vagyis e válaszadók szerint azok az élelmiszerek sorolhatók a "bio" jelzés alá, melyek "természetesek és csak természetes anyagot tartalmaznak".

Fontos és arányaiban gyakran emlegetett elvárás a bioélelmiszerekkel szemben, hogy "egészséges" és "nem műanyag, nem tartalmaz tartósítószert és ebben a legkevesebb a mesterséges anyag, adalékanyag".

A felmérést a GfK Hungária Piackutató Intézet  végezte.


Szólj Te is hozzá!