No SSO cookie

H

K

Sze

Cs

P

Szo

V

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
17
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Hol érdemes őszibarackot és görögdinnyét venni?

Utolsó változtatás: 2014-05-28 | Első közzététel: 2012-07-12
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hol érdemes őszibarackot és görögdinnyét venni?
Friss, érett barackot és görögdinnyét szeretnénk venni, de hova menjünk? Piaci körképünk következik: nagybani és fogyasztói piacok valamint kereskedelmi egységek.

Nem telhet el nyár frissítő hazai gyümölcsök nélkül. Ne menjünk el melletttük, használjuk ki hazánk bőséges gyümölcsválasztékát és együnk belőlük sokat, amíg friss, olcsó és ízletes! A táplálkozási tanácsadók is rengeteget hangoztatják, hogy nyarunk alapeleme a rendszeres gyümölcsfogyasztás. Korra, nemre, aktivitásra való tekintet nélkül a gyümölcs és a zöldség alapvető feltétele az egészségnek.

 

őszibarack
Érett, friss és ízletes a belföldi őszibarack

 


Júliusban érő  gyümölcsök és zöldségek:

nyári alma, bazsalikom, áfonya, borsikafű, citomfű, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, patiszon, petrezselyemzöld, petrezselyemgyökér, radiccio, lestyán, körte, sárgabarack, sárgadinnye, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, szilva, burgonya, új cékla, cukkíni, csemegekukorica, csicsóka, faeper (fekete és fehér eper), édeskáposzta, feketeretek, kakukkfű, fokhagyma, fodroskel, főzőtök, füge, görögdinnye, gumós kömény, jégsaláta, koriander, levendula, majoranna, nektarin, őszibarack, padlizsán, menta, oreganó (szurokfű), paradicsom, rozmaring, lilakáposzta, kapor, karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lilahagyma, mángold, sárgarépa, snidling, tarlórépa, uborka, újhagyma, zöldbab, zsálya, vöröshagyma, zöldpaprika.


Milyen a jó őszibarack?

Sokan vallják, hogy nincs jobb a saját termesztésű, közvetlenül a fáról szedett gyümölcsnél. Ez az őszibarack esetében fokozottan igaz. Noha a gyümölcsök királynőjének becézett barack utóérő, ha nagyon zölden szedik, képtelen beérni. Így erősen csökken az élvezeti értéke. Az új fajták között egyre több az olyan, feltűnően tetszetős színű őszibarack, amelynek húsa eleve kemény, rágós és aromákban szegény, amin még utóérleléssel sem lehet segíteni. Ezek nem véletlenül terjednek. A kemény, jól szállítható, sokáig a pulton tartható „gumibarack” megfelel az áruházláncok igényének.

A régebbi, hagyományos fajtáknál jól megkülönböztethető az alapszín és a fedőszín, a legújabb nemesítéseknél az előbbi már nem is látszik, mert azt teljesen elnyomja az élénk, erőteljes fedőszín. Ez azért baj, mert az alapszín változása – a szín sötétedése, mélyülése – a legjobb iránymutatója annak, mikor szedhető friss fogyasztásra a gyümölcs. Ha az utóérlelésre alkalmas, időben szedett, hagyományos őszibarackot egy-két napig szobahőmérsékleten érleljük, teljes értékű gyümölcsöt kapunk, amelyben maradéktalanul kialakulnak az íz- és illatanyagok.


Mit, hol, mennyiért?


Nagybanin, fogyasztói piacon vagy kereskedelmi egységekben vegyünk barackot, dinnyét és idénygyümölcsöket? Hol van a legjobb áru a legelfogadhatóbb áron?

A TÁBLÁZAT eredti méretében ITT tekinthető meg >>

28
28. heti piaci árak

 

Hogy alakul a belföldi őszibarack ára a Budapesti Nagybani Piacon?

oszibarack
Őszibarack árának alakulása


A szamócaszezon vége felé a szamóca ára jelentősen emelkedik

szamoca
Szamóca árának alakulása

 

 


Szólj Te is hozzá!