No SSO cookie

A vöröskáposzta párolva isteni!

Utolsó változtatás: 2009-11-02 | Első közzététel: 2008-02-21
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
A vöröskáposzta párolva isteni!
Nincs ötlet, hogy mivel lehetne feldobni a vasárnapi menüt? A párolt vöröskáposzta a tuti befutó és most még az ára is kedvező. Piaci árles 2008. február végén.
Piaci árak: 2008. február 21.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.

2008. 8. hét 

Faj Fajta   Nagybani piacok Fogyasztói piacok Kiskeres
kedelmi láncok
Bp.
Nagy-
kőrösi Úti
Debre-
cen
Kecske-
mét
Bp.
Fehér-
vári
Debre-
cen
Kecske-
mét
belföldi termékek átlagárai
Bruttó termelői ár Bruttó fogyasztói ár  

Burgonya

 - Ft/kg  60 55 60 98 100 160 131

Paradicsom

gömb Ft/kg  675 500 - 398 450 680  -

Sárgarépa

- Ft/kg  83 100 120 168 150 180 175

Petrezselyem

- Ft/kg  320 350 260 598 450 450 520

Zeller

Gumós Ft/kg  120 - 110 398 320 - 389
Ft/db 100 80 - 168 120 200 89

Fejes
saláta

- Ft/db 100 100 100 148 150 - 108

Fejes
káposzta

Fehér Ft/kg  50 90 70 148 100 140 259
Vörös Ft/kg  80 120 - 228 180 - 179

Kínai kel

- Ft/kg  170 - - 299 - -  -

Vörös-
hagyma

Barna héjú Ft/kg  91,5 70 70 168 150 180 168
Lila héjú Ft/kg  130 130 100 248 150 - 216

Fokhagyma

 - Ft/kg  600 580 650 698 650 1000 599

Gomba

Csiperke Ft/kg  400 500 - 498 520 - 744
Laska Ft/kg  500 620 - - 1200 - 1158

Alma

Idared Ft/kg  210 180 180 248 240 220 255
Jonagold Ft/kg  230 180 200 298 220 220 339
Golden Ft/kg  225 180 160 248 220 - 277

A vöröskáposzta párolva isteni!Miért együnk vöröskáposztát?

Mert

  • párolva isteni finom
  • növeli az étvágyat (étvágytalanoknak)
  • javítja az emésztést
  • jóllakottság érzetét kelti (fogyókúrázóknak)
  • magas B- és C-vitamin tartalma (100 g káposztában átlag 50 mg C-vitamin)
  • jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét is tartalmaz.

Párolt vöröskáposzta

  • 1 kg vöröskáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kávéskanál cukor
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál ecet vagy citromlé
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény

Gyaluljuk le a káposztát, sózzuk be, majd hagyjuk állni rövid ideig. Ezalatt vágjuk apróra a hagymát. Forró olajban üvegesítsük át a hagymát, majd adjuk hozzá a levétől lecsöpögtetett káposztareszeléket. Locsoljuk meg ecettel vagy citromlével és fedő alatt pároljuk puhára. Köménnyel, borssal fűszerezhetjük, csak a végén édesítsük cukorral.

A belföldi termesztésű vöröskáposzta nagybani ára az elmúlt 3 évben:

A vöröskáposzta párolva isteni!

Tudtad?

Vöröskáposztával természetes módon festheted kékre a húsvéti tojásokat!
Még több festő tipp: Mivel fessek tojást?

Nagybani piaci árak néhány európai országban (euró/100 kg)

Termék

Albánia

Bulgária

Horváto.

Cseho.

Magyaro.

Litvánia

Szlovákia

2008. 4. hét

Alma

48

79

66

 -

77

 -

70

Körte

 -

 -

155

 -

108

 -

 -

Citrom

 -

 -

 -

 -

178

 -

114

Narancs

 -

 -

 -

 -

83

 -

70

Banán

 -

 -

 -

 -

105

 -

95

Vöröshagyma

37

37

53

 -

37

19

35

Fokhagyma

 -

 -

 -

 -

232

 -

 -

Sárgarépa

38

42

74

 -

39

19

29

Cékla

 -

 -

 -

32

31

 -

35

Zeller

 -

 -

 -

33

54

 -

40

Petrezselyemgyökér

 -

 -

 -

 -

147

 -

83

Fejes káposzta

25

42

60

21

19

16

25

Vöröskáposzta

 -

 -

 -

25

31

 -

33

Kínai kel

 -

 -

 -

61

58

 -

70

Karfiol

59

 -

88

 -

85

 -

 -

Karalábé

 -

 -

 -

 -

39

 -

40

Salátauborka

119

123

166

 -

 -

 -

 -

Csiperkegomba

 -

 -

266

 -

155

 -

190

Paradicsom

60

 -

171

 -

174

 -

 -

Aki nem elégszik meg a táblázatainkkal, az minden részletet megtalál a Piaci Árinformációs Rendszer (AKI PÁIR) weboldalán.


Szólj Te is hozzá!