No SSO cookie

Szilvaszezon 2008: negyvenet a gazdának, kétszázért a vevőnek?

Utolsó változtatás: 2009-11-02 | Első közzététel: 2008-08-21
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Szilvaszezon 2008: negyvenet a gazdának,  kétszázért a vevőnek?
A szilváért a jó termés ellenére mindössze 40 forintos árat kínálnak a nagykereskedők, miközben 200 forint körüli áron lehet hozzájutni a piacokon. Piaci árles 2008. augusztus közepén.

Piaci árak: 2008. augusztus 21.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.

Szedd magad gyümölcsösök 2008: Hol szedd magad?

2008. 34. hét

Szilvaszezon 2008: negyvenet a gazdának,  kétszázért a vevőnek?

Szilva árak a budapesti piacokon: (2008.08.21.)

Szilvaszezon 2008: negyvenet a gazdának,  kétszázért a vevőnek?

Szilvából nemcsak lekvárt készíthetünk, hanem süteményeket és savanyúságot is, sőt még a húsételeket is feldobhatjuk vele.

Szilvaszezon 2008: negyvenet a gazdának,  kétszázért a vevőnek?Marcipános-szilvás lepény (Kaldeneker György receptje)
 
Hozzávalók: 2,5 pohár sima búzaliszt, 1 pohár teljes kiőrlésű liszt, fél csomag friss élesztő, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál vaj, 2 dl tej, 2 tojás sárgája, 1 csipet só

A tészta tetejére: 70 dkg szilva, 1 pohárnyi barnacukor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 10 dkg marcipán

Morzsoljuk el az élesztőt egy pohárban, adjunk hozzá fél pohárnyi langyos vizet, majd keverjük el benne a cukrot is. Szórjuk keverőtálba a liszteket, és egy csipetnyi sóval ízesítsük. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, majd dagasztógéppel kezdjük el dagasztani, kis adagokban adjuk hozzá a langyos tejet, majd a tojások sárgáját és a szobahőmérsékletű vajat is. Keverjük addig, míg a tészta az edény falától kezd elválni. Tegyük langyos helyre, és kelesszük kétszeresére.

Ha megkelt, borítsuk liszttel megszórt deszkára, és nyújtsuk egy centi vastagságúra. Kenjünk ki egy nagy tepsit vajjal, szórjuk meg liszttel, és helyezzük rá a kinyújtott tésztát. Igazgassuk el a széleinél, hogy a tepsit teljesen kitöltse. Oldalainál nyomkodjuk kissé a peremére, hogy a szilva leve sütéskor ne csorogjon majd ki.

Szórjuk rá a megmosott, kimagozott és negyedekre vágott szilvát, igazgassuk el egyenletesen, majd szórjuk meg bőven a barnacukor és fahéj keverékével. Káposztareszelővel reszeljünk a tetejére marcipánt.

Előmelegített sütőben 150 fokon süssük körülbelül 30-35 percig. Ha elkészült, hagyjuk kissé kihűlni, majd még langyosan vágjuk nagyobb szeletekre.

Szilva még:

Aki nem elégszik meg a táblázatainkkal, az minden részletet megtalál a Piaci Árinformációs Rendszer (AKI PÁIR) weboldalán.


Szólj Te is hozzá!