No SSO cookie

Édes-savanyú nyári desszert: egres granita

Utolsó változtatás: 2016-10-06 | Első közzététel: 2016-07-07
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Édes-savanyú nyári desszert: egres granita
Savanykás gyümölcsből édes, fagyos desszert. Nem is kívánunk mást a nagy nyári forróságban. Ráadásul az egres nem nagyon fogy a kertből. Hátha ezt megeszik a gyerekek is... Recept és piaci árak 2016. 27. hét.

Egres granita (jégkása)


1 kg egrest felteszünk főni 2,5 dl vízzel, 5-10 percig kis lángon rotyogtassuk, amíg a gyümölcs meg nem puhul. Nyomjuk át szitán, hogy a magoktól és a héjtól megszabaduljunk, majd adjunk hozzá 250 g cukrot és habverővel keverjük össze. (ha nem túl édes, adhatunk még hozzá cukrot, a jeges nyalánkságnál nem árt!) A gyümölcspürét fagyasszuk le lapos edényben, hogy később könnyebben összetörhessük villával. (Érdemes tálalás előtt 20 perccel kivenni a mélyhűtőből.)

Tálalás: Kaparrjuk kristályosra a fagyott pürét, majd csorgassunk rá tejszínt.

egres_granita

Savanykás gyümölcsökből kiváló: málna, egres, szilva, rebarbara. (Fotó: berryworld.com)

 

 

PIACI ÁRAK 2016. 27. hét

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.

Belföldi piaci árak 2016. 27. hét

27_het_vertik


Német, lengyel piaci árak 27. hét

27_het_nemet.lengyel

 

A köszméte árának alakulása a 2016-os szezonban:


27_het_koszmete

Az Egres ára 10 éve harmad ennyi volt...


Szólj Te is hozzá!