No SSO cookie

Sóska és spenót, a két zöld csoda

Utolsó változtatás: 2013-03-22 | Első közzététel: 2013-03-22
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Sóska és spenót, a két zöld csoda
Leggyakrabban főzeléknövényként vagy salátaként használják fel mindkettőt. Nézzük, miért olyan hihetetlenül egészségesek!

A spenót vagy paraj (Spinacia oleracea), ismert és gyakori kultúrnövény, a házi veteményes kertek gyakori levélzöldsége. E smaragdzöld színű zöldségnövényünk több tápanyagot tartalmaz, mint sok más élelmiszer. A szezonja májustól októberig tart, de mivel jól fagyasztható és feldolgozható, így egész évben hozzáférhető, fogyasztható. A legkellemesebb íze és legnagyobb ásványi anyag tartalma azonban a tavaszi és az őszi hónapokban van.

spenot2



Jellemzői:

A kerti spenót (Spinacia oleracea) a libatopfélék (Chenopodiaceae) családjának tagja. A nemzetséghez még további két faj tartozik, az elő-ázsiai vadspenót (S. tetrandra) és a közép-ázsiai vadspenót (S. turkestanica). A vad fajok jól megkülönböztethetők a termesztett fajtól. Egyéves növény. Gyökérzete a talajban viszonylag sekélyen – 20–40 cm mélyen – helyezkedik el. Szára 1 m hosszúságra is megnő belül üreges, átmérője a gyökérnyak felett eléri az 1,5–2 cm-t. A levelek kerekdedek vagy tojás alakúak, csúcsuk és válluk lekerekített, rendszerint nem karéjos. A magszáron a tőlevelektől különböző alakú, ún. szárlevelek fejlődnek, ezek hegyes csúcsúak, karéjosak és a válluk alakja nyílra hasonlít. A termesztett fajták levélszíne a felvevő piac igénye, illetve a felhasználás célja szerint az egészen világostól a sötétzöldig változhat. Termése gömbölyded makkocska, felületén tüskék is előfordulnak. Ezermagtömege 8–10 g, csírázóképességét 4–5 évig is megtartja. A piacon rendelkezésre álló fajták többsége házilag szedett magból is minden további nélkül továbbtermeszthető.

 

spenot



Élettani jelentősége:

Élettani jelentősége a magas vitamin, ásványi só és nyomelem tartalmában keresendő. Spenót kitűnő forrása a következő anyagoknak: K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, és B6-vitamin, élelmi rostok, réz, növényi fehérjék, foszfor, cink és E-vitamin. Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak, niacinnak, és szelénnek. A spenót leveleiben továbbá triterpén-szaponinok, oxálsav, nitrátok találhatók. A levél szárazanyag-tartalmának 30%-a fehérje. Az ásványi sók közül kiemelkedik magnézium-, a kálium- és a kalciumtartalma, viszont foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. Ezek a tulajdonságai a csontképzésben nagy jelentőséggel bírnak. Nyersrosttartalma 0,6% körül ingadozik, mennyiségét és környezeti tényezők számottevően befolyásolják, ennek csaknem a fele jól emészthető. A vitaminok közül az A- és C-vitamin-tartalma nagy, bár az utóbbi nagy része főzéskor elbomlik. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását.spenot_03

Leggyakrabban főzeléknövényként vagy salátaként használják fel, iparilag pedig klorofill előállítására. A leveléből készült szerek az emésztésre (a hasnyálmirigy-elválasztásra és az epeképződésre) jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. Igazoltan hatékonyan segíti a csontritkulás, vastagbélrák, ízületi gyulladások megelőzését, magas oxalát- és nitráttartalma miatt azonban nem szabad túl sűrűn fogyasztani.

 

12-spenot
A spenót piaci ára a 12. héten


A spenót kiváló folsav (B9 vitamin) forrás. A folsav ajánlott napi mennyisége 0,2 mg egy átlagos felnőtt ember esetében és kiemelt fontosságú a terhes nők esetében a kellő mennyiségű folsav fogyasztása. Már 100 g párolt spenót fedezi a napi folsavbevitel 50%-át.


Miért egészséges a sóska?

Mint a többi zöld leveles zöldség, a sóska is nagyon egészséges: alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrák tökéletes kiegészítője, ugyanakkor ásványi anyagokban – különösen vasban, magnéziumban és kalciumban – rendkívül gazdag. Emellett magas C- és B-vitamin-tartalma hatékonyan erősíti az immunrendszert.

 

soska



Nyersen vagy rövid ideig tartó hőkezeléssel elkészítve kell fogyasztani, hogy gazdag tápanyagtartalmából ne veszítsen. Próbáld ki salátának, levesnek, köretnek, egytálételnek, kombináld gyümölccsel, tojással, sajttal, tejszínnel. Meríts ötletet receptjeinkből!

Sóskasaláta almával

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg friss sóskalevél
2 nagy, kemény zöld vagy Golden alma
só, frissen őrölt bors
Az öntethez:
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál citromlé

Elkészítése: a sóskaleveleket egyenként mosd át alaposan, majd szabadítsd meg a száruktól. Tépkedd kisebb darabokra. Az almát ne pucold meg, csak a belsejét távolítsd el, és vágd apró kockákra, majd forgasd össze a sóskával. Az öntethez a hozzávalókat keverd el, majd öntsd a salátára, és sózd, borsozd. Tálald egyszerű sültek mellé, vagy akár egy szendvicshez.

 

12_soska
A sóska 12. heti piaci ára

 

Piaci árak - 12. hét


Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.

Német, lengyel piaci árak 12. hét


12_nagybani
A TÁBLÁZAT NAGYBAN IS LETÖLTHETŐ, ITT >>

 


Piaci árak 12. hét

 

12_vertikalis
A TÁBLÁZAT NAGYBAN IS LETÖLTHETŐ, ITT >>

Szólj Te is hozzá!