Tölteni való paprika és újburgonya

CÍMKÉK paprika burgonya
Tölteni való paprika és újburgonya
Az étkezési paprika, mint hungarikum a hegyes fehér, tölteni valónak nevezett fehér TV paprikát jelentette hosszú időn át és a hegyes erős, klasszikusan hosszúkás zöld fajták egészítették ki a választékot.

Étkezési paprika

Az étkezési paprika, mint hungarikum a hegyes fehér, tölteni valónak nevezett fehér TV paprikát jelentette hosszú időn át és a hegyes erős, klasszikusan hosszúkás zöld fajták egészítették ki a választékot. Napjainkra az étkezési paprikák választéka is nagyon bővült. A termés méretében és alakjában, valamint színében is rendkívül változatos lett a kínálat. Az édes és erős ízűek széles átmenetét képező csípős ízűek is népszerűek.

 

paprika_piaci_ar
Tölteni való paprika



Táplálkozási értékét a gazdag beltartalom adja. Harmonikus összetétele minden értékes elemet tartalmaz. Fehérjéből 1,2, szénhidrátból 3, rostanyagból 2,2 g van 100 g termésében. Ásványi anyagok között káliumból 165-200 mg, kalciumból 12-14 mg, magnéziumból 10-16 mg, foszforból 55 mg, nátriumból 3 mg van 100 gramm termésben. Mikroelemekből 0,3-0,4 mg vas, 0,04 mg réz, 0,13 mg cink és 0,07 mg mangán van 100 g termésben.

 

15_tv_paprika
Tölteni való paprika piaci ára (15. hét)



Vitaminból a C-vitamin tartalom kiemelkedik a 89 mg/100 g értékkel, de karotinból 0,4 mg, B6 vitaminból 0,24 mg is van benne.  B1 vitaminból 50, B2 vitaminból 30, biotinból 1, folsavból pedig 13 mikrogramm van 100 g termésben.

 


Töltött paprika készítése videón

 


Újburgonya


A burgonya népélelmezési szempontból egyik legfontosabb növényünk, egészséges, könnyen emészthető, ízletes táplálékunk. A növényi eredetű élelmiszerek között – a kenyér után – a második helyet foglalja el. Fehérjetartalma 1–25% között van, azonban nagy biológiai értékű, így táplálkozásunkban 90%-ban hasznosul. Számottevő a B1- és B2-vitamin tartalma is.

Előhajtatással a burgonya tenyészidejét lerövidíthetjük, a gumók felszedésére előbb kerülhet sor. Így május végén, június elején a termelő már megjelenhet a piacon a friss burgonyával.

 

ujkrumpli2
Vajon párolt, rozmaringos újburgonya

 

Ilyenkor, mivel még teljesen nem fejlődött ki a burgonya, kisebb termést takaríthatunk be, de a korai újburgonyáért nagyobb árat kapnak a termelők. Az előhajtatást a tervezett ültetést megelőzően 3–4 héttel, február közepén kezdjük el hajtatóházakban, fóliasátrakban, kamrákban vagy szükség esetén akár magtárakban. Arra ügyeljünk, hogy a helyiség hőmérséklete tartósan 14–16 ˚C között legyen, melyet fűtéssel tudunk biztosítani. Ugyancsak fontos a megfelelő páratartalom, a szórt fény és a szellőztetés megoldás. Előhajtatás előtt gondosan válogassuk át a burgonyát. A beteg, gyenge,, cérnahajtásos gumókat távolítsuk el, amire a későbbiek során – a ládák átrakásakor – még adódik lehetőségünk. Így többszöri átválogatással egészséges gumók kerülhetnek elültetésre. Az előcsíráztató helyiségben az egészséges gumókon zömök, 1–2 cm-nél nem hosszabb, erőteljes, a fajtára jellemző fénycsíra jelenik meg. Az előhajtatáshoz un. 10-es gyümölcsös rekeszeket (ládákat) használunk, amelyeknek méretei: 50–40 x 8–10 cm. Egy ládába 8–10 kg gumó fér, így ha 1 hektárt tervezünk beültetni, akkor 250–350 ládára van szükségünk. A ládákba vetőburgonyát két sorban helyezzük el és a ládákat egymás fölé helyezhetjük a csíráztató helyiség jobb kihasználása érdekében. Ügyeljünk arra, hogy a gumók a szükséges fényt és a világosságot megkapják. Nagyon fontos az egyenletes fényeloszlás. Amennyiben a hajtóhelyiség levegője száraz, ilyen esetben a padlózat locsolásával vagy a víz ködszerű permetezésével fokozható a páratartalom. Ügyeljünk arra, hogy a víz a gumókat ne érje. Ugyancsak káros a nagy páratartalom (95% felett), ami a gyökerek képződését segíti elő, ami nem kívánatos.

 

15_ujburgunya
Újbrugonya piaci ára (15. hét)

 

Hideg helyiségben nem megfelelő intenzitású a hajtásfejlődés, magas hőmérsékleten pedig a burgonya könnyen megrothadhat vagy szeszesen megerjed. A hőmérséklet 15–18 ˚C között a legkedvezőbb. A hőmérséklet szabályozásával az előhajtatás késleltethető vagy siettethető. Téli hajtatásnál már megjelenhetnek a „cérna” hajtások, ezek a gumók ültetésre nem használhatók fel. Jó megoldásnak tűnik, a gumókról a hajtások letörése és a gumók más célú – pl. étkezésre vagy takarmányozásra való – felhasználása. Jó ha tudjuk, hogy a közvetlen napfény káros a gumókra. Ha a fényhajtások elérték az 1–2 cm hosszúságot – de az időjárási viszonyok és a talaj hőmérséklete nem teszi lehetővé a kiültetést – a hajtások növekedését megállíthatjuk szellőztetéssel, a fűtés csökkentésével illetve megszüntetésével. A hajtató helyiség hőmérséklete ilyenkor 4–7 ˚C lehet.

Ezen a hőmérsékleten az ültetésig a burgonyát minden károsodás nélkül eltarthatjuk. Alacsonyabb (3–4 ˚C) hőmérsékletnél a friss hajtások már megfáznak, ami káros következménnyel – gyenge csírázással – jár. Ma már egyre többen választják a fóliasátorban való előcsíráztatást, mivel gazdaságosabb az épületben folyó hajtatásnál. Itt a burgonya a kívánt fejlettséget hamarabb éri el és az ültetés optimális idejéig szükséges meleget a tavaszi napsütés díjmentesen biztosítja. Előhajtatásra az igen korai vagy korai fajtákat használjuk, ezzel is időt nyerhetünk. Ültetés előtt ajánlatos a gumókat csávázni.

Az ültetést 5–6 ˚C talajhőmérsékletnél kezdjük el. Az előhajtatott burgonya fényhatásai ugyanis alacsonyabb talajhőmérsékleten indulnak növekedésnek, mint az elő nem hajtatott gumók rügyei és a betegségeknek is jobban ellenállnak. Melegebb időjárás esetén a laza, homokos talajok már március második felében gyorsan melegednek és a talajhőmérséklet eléri a kívánt szintet, az ültetés megkezdhető. Igyekezzünk a vetőágy előkészítése során jó minőségű magágyat kialakítani. Az ültetési sortávolság és mélység a normál étkezési burgonyáéval megegyezik. A tőtávolság 25 cm körüli és így egy hektáron kb. 55 000 burgonya bokorra számíthatunk. Az ültetést végezhetjük kézzel vagy különböző típusú burgonyaültető géppel. Mindig a terület nagysága határozza meg az ültetés módját. A korai újburgonya termesztésénél nagyon fontos a gyors betakarítás, amely az időjárás alakulásától függően akár már május végén megkezdhető.

A gumónagyság erre az időre eléri a szedésre alkalmas 3–4 cm-es méretet. A gumók nagyobb része azonban csak június első felében érheti el a kívánt nagyságot, és ilyenkor a nagyobb területről gépekkel ajánlatos a betakarítást végezni. Piaci és családi vonatkozásban a napi fogyasztás és értékesítés javasolható. Figyelemmel az elmondottakra, gondos munkavégzésünknek meg lesz az eredménye.

Piaci árak - 15. hét


Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.

 

Német, lengyel piaci árak 15. hét


15_nemet_lenygel
A TÁBLÁZAT NAGYBAN IS LETÖLTHETŐ, ITT >>

 

Nagyabi Piaci árak 15. hét


15_nagybani_vertikalis
A TÁBLÁZAT NAGYBAN IS LETÖLTHETŐ, ITT >>


Dr. László László

értékelés