-
Műszaki mérnök, technikus
-
Nemzetközi kamionsofőr
-
fogászati szakasszisztens
-
sofőr
-
Kertigép Értékesítő
-
Elektronikai műszerzés
-
mérlegképes könyvelő
-
Porfestő
2024. 04. 22
-
Remote Golang Developer @ Antal
2024. 04. 25
-
Contact Center Ügyfélszolgálati Tanácsadó I Budapest Ix.
2024. 04. 25
-
MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ
2024. 04. 25
-
Gyártósori operátor
2024. 04. 25
-
Japán tolmács
2024. 04. 25
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Bizonyára sokan találkoztak már az őszi levélégetés kellemetlen jelenségével, mellyel nem csak a környezetet szennyezük, hanem hasznos szerves anyagot pazarlunk el. A komposztálással a kertes házaknál keletkező "felesleges" növényi részeket (levágott fű, lomb, gallyak stb.) egyszerűen hasznosíthatjuk.
A káros égetés csúcspontja október közepétől kezdődik, mikor egyik-napról a másikra lepotyog az összes diólevél. Sokan nem merik lombját a komposztba tenni, sőt a kertjükből is száműznék, mert allelokemikáliákat, azaz a növény fejlődését gátoló vegyületeket tartalmaz.
Mi az igazság? Komposztálható a diólevél?
A friss diólevél és a diófa gyökerei olyan anyagokat termelnek, amely valóban kedvezőtlenül hat a csírázásra, ezért is kopár minden diófa aljnövényzete.
4 havi komposztálás után (egy téli időszak) a kedvezőtlen hatás csak akkor mutatkozik meg, ha csak diólevelet komposztálunk, vegyes lombnál már nem mérhető a különbség. Viszont, ilyen friss komposztot ritkán használunk, mivel még nem érett meg a kijuttatásra.
9 hónap komposztálás alatt a diólevél káros anyagai teljesen lebomlanak, a belőle készült komposzt nyugodtan kijuttatható a veteményesbe. Nem hogy káros hatása lenne, 9 hónap érlelés után kedvezően hat a növények fejlődésére!
Tűzelés helyett tehát komposztáljuk inkább a diólevelet is!
A teljesen fekete dióterméseket viszont gyűjtsük össze és dobjuk ki, hogy elejét vegyük a dióburok fórólégy terjedésének!