No SSO cookie

3 tipp a termények tárolásához

Utolsó változtatás: 2017-10-17 | Első közzététel: 2011-09-14
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
3 tipp a termények tárolásához
Amint eljön a betakarítás fő szezonja, amikor a kert sokféle terménnyel hálálja meg gazdájának gondoskodását, már kell hogy legyen elképzelésünk arról, mit hogyan tárolunk télire. Lássuk, hogyan érdemes tárolni a burgonyát, vöröshagymát, fokhagymát! 

1. A burgonya tárolása


Először ásóval kifordítjuk a földben levő gumókat és napon egy-két óra hosszan szikkasztjuk azokat. Fontos, hogy hosszú ideig ne feküdjenek a napon, mert akkor a héj alatt zöld réteg alakul ki, amely solanin nevű vegyületet tartalmaz; ez a gumó húsát keserűvé teszi és nagyobb mennyiségben elfogyasztva mérgező is lehet! A felszedett gumók közül kiválogatjuk az aprókat, amelyek- feltéve, hogy egészségesek- szolgáltatják a jövő évi vetőgumót. A közepes tömegű gumók tárolhatók a leghosszabb ideig. A vágott, megrágott, beteg, rothadt gumókat ki kell válogatni, mert a tárolóban gyorsan romlanak, sőt megfertőzik a velük érintkező, egészséges gumókat is!

A burgonyát sötét, hűvös, de feltétlenül fagymentes helyen kell tárolni, ládákba rakva vagy halomba ömlesztve. Erre a célra a legjobb a pince, de tárolhatunk burgonyát jól zárható kamrában, sőt a vízóra aknájában is.

 

kamra

 

2. A vöröshagyma tárolása


A másik, fontos, szinte mindennap szükséges konyhai alapanyag a vöröshagyma, amelyet ugyancsak most kell betakarítani. Manapság sokféle hagyma (fehér, lila, sonka, gyöngy, stb.) van a termelésben, de téli tárolásra a legjobb a dughagymáról termelt, nagy szárazanyag-tartalmú, Makói típusú vöröshagyma. A hagyma akkor mondható érettnek, ha a szára elhervadt, könnyen lecsavarható, a hagyma nyaka bezárult és a felső, ún. páncéllevelei papírszerűen vékonyak és törékenyek lesznek. A sérült és a beteg hagymákat azonnal fel kell dolgozni.

Az egészséges hagymák tartós tárolására a legalkalmasabb a szellős, száraz levegőjű padlás, ahol a hagymákat egy rétegben terítjük le. A fagy a hagymának nem árt, de a fagyott hagymát nem szabad mozgatni, illetve, ha használunk belőle, akkor minél előbb fel kell dolgozni!

 

3. A fokhagyma tárolása


A fokhagymát füzérbe vagy csokorba kötve és felaggatva tárolhatjuk a kamrában, fészerben vagy a padláson. Meleg konyhában a fejek könnyen romlanak, száraz helyen pedig teljesen kiszáradnak. A póréhagyma tárolása nem okoz gondot, hiszen ez teljesen fagyálló, kinn maradhat a szabadban, a termőhelyén, és csak annyit kell belőle felszedni, amit rövid időn belül a család el is fogyaszt.


Szólj Te is hozzá!