No SSO cookie

H

K

Sze

Cs

P

Szo

V

 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
SZAVAZÁS

Szerinted milyen télnek nézünk elébe?

A gyümölcsfametszés 10 legfontosabb szabálya

Utolsó változtatás: 2012-07-27 | Első közzététel: 2012-01-16
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
A gyümölcsfametszés 10 legfontosabb szabálya
Mindazok, akik gyümölcsfákkal rendelkeznek tudják, hogy időnként ezeket a fákat is meg kell metszeni. Ezért egy gyümölcstermesztő szakember segítségével összegyűjtöttük néhány fontos tanácsot a metszéssel kapcsolatban.

Hogyan metsszük gyümölcsfáinkat?


  • gyumolcsfametszes
    Ha a rendszeres metszés ellenére erőteljesen növekszik, és nem terem a gyümölcsfánk, akkor két évig szüneteltessük a metszést, és csak a fontosabb ritkításokat végezzük el.
  • Ha a cseresznye- vagy a körtefa minden évben gazdagon virágzik, mégsem hoz gyümölcsöt, akkor lehet, hogy nincs a környéken alkalmas pollenadó fa.
  • Ha tavasszal nyúlrágást vagy fagy okozta repedést észlelünk a gyümölcsfán, akkor azonnal kezeljük a sérült részt sebkezelő szerrel.
  • Ha létrára is szükség van a fa gondozásához, akkor mindig ügyeljük rá, hogy stabilan álljanak a talajon a lábai, és hogy ne túl meredeken, de ne is túl lankásan támasszuk a fához.
  • A cseresznyét júliusban/ augusztusban metsszük, ill. szüreteljük. Ne kísérletezzünk a legtávolabbi gyümölcsök elérésével! A cseresznye ága mindenféle figyelmeztető jel nélkül hirtelen törik, ezért végződik sajnos sok szüret a kórházban. (Így kell metszeni a cseresznyefát >>)
  • A 12 cm-nél nagyobb átmérőjű ágak helyén keletkezett nagy felületű sebeket mindig zárjuk le sebkezelő szerrel. A kör külső széle felől befelé haladva hordjuk fel a sebkezelőt úgy, hogy a seb közepét hagyjuk szabadon. Itt kifolyhat a felesleges nedv, és nem szaporodnak fel a baktériumok, mint a teljesen zárt sebkezelőréteg alatt.
  • Ha növényvédő szerrel dolgozunk, akkor mindig használjunk szem- és kézvédőt, és feltétlenül tartsuk be az adagolásra vonatkozó előírásokat!

A gyümölcsfametszés tíz legfontosabb szabálya

  1. Metszés előtt mindenképpen vizsgáljuk át a fát, mérlegeljük a megjelenése alapján, az egészségi állapotát és az életerejét.
  2. Mielőtt metszeni kezdünk, állapítsuk meg, melyik a korona három-négy vázága.
  3. A vázágakat úgy irányítsuk, hogy körülbelül 45°-os (legfeljebb kicsit nagyobb) szöget zárjanak be a törzzsel. Szükség esetén fel- vagy lekötözéssel változtassunk az ágak helyzetén.
  4. Az általános szabály szerint az almatermésűek vesszőit egyharmaddal, a csonthéjasokét kétharmaddal vágjuk vissza.
  5. A leggyengébben növekvő vázágon kezdjük a metszést, és figyeljünk, hogy egymással egy vízszintes síkban maradjanak a vázágak csúcsai.
  6. Engedjünk minél több fényt a koronába! Távolítsuk el a függőlegesen fölfelé növő, illetve a lefelé irányuló ágakat.
  7. A sudárral versengő ágakat mindig távolítsuk el.
  8. A vázágakat és a vezérvessző csúcsát összekötő háromszög csúcs felőli szöge mindig 120°-os legyen.
  9. Ha a vázágakat leváltjuk, a fa magasságából is mindig vegyünk vissza.
  10. Nagyobb metszési sebeket mindig kenjük be sebkezelő szerrel!

gyumolcsfak-metszese


Forrás:
Gyümölcsfák metszése

Tekintse meg a könyvet könyváruházunkban >>


Szólj Te is hozzá!