Virágoztassunk tavaszi virághagymát előhűtéssel!

Virágoztassunk tavaszi virághagymát  előhűtéssel!
Azoknak a virághagymáknak, melyeket hagyományosan ősszel ültetnek el, szükségük van egy hűvös időszakra, hogy minden évben virágozzanak. Mivel sikerült a hagymás növények biológiai életciklusát hűtéssel befolyásolni, télen is virágoztathatjuk őket. 

Ezek közé tartozik: a nem-trópusi nárcisz, a jácint, a tulipán és a sáfrány. Vehetsz előhűtött virághagymákat kivirágoztatásra, de ezek drágák.

 

Cserépbe ültetés:

Hagyományosan az alacsony cserepeket használják virágoztatásra, de bármilyen edény megfelelő, melynek alján nyílás található a vízelvezetés miatt. Töltsd meg a cserepet ¾-ig tőzeges alapú virágföld keverékkel, amely jól megőrzi a nedvességet. Préselj bele annyi virághagymát, amennyi belefér. Ezek lehetnek ugyanolyan- vagy más fajta hagymák is. A kisebb hagymákat akár a nagyobbak tetejére is ültetheted, de próbálj meg olyan fajtákat választani, amelyeknek ugyanakkor van a virágzási idejük. Csak arra ügyelj, hogy a virághagymákat laposabb végükkel lefelé ültesd el. Takard be őket kb. 2,5 cm virágföld keverékkel. Ha tulipánokat ültetsz, hagyd, hogy az új hajtás csúcsa talajszint felett legyen. Addig locsold, míg a víz ki nem folyik az edény aljának nyílásán.

Hőmérséklet:

A hűtési idő alatt a hőmérsékletnek kb. 2-7 Celsius fok körül kell lennie.

 

Időtartam:

A szükséges hűtési időszak a virághagyma fajtájától függ, de a legtöbb általában 16-18 hetet igényel. Ha a hűtési idő kissé tovább tart, az nem árt meg a virághagymáknak. Azonban, ha nem biztosítunk nekik elég hűtési időt, a virág nem fejlődik ki teljesen. Tartsuk, tehát a hagymákat állandó hőmérsékleten.

 

Helyszín:

Ha olyan vidéken laksz, ahol a telek hidegek, de csak ritkán süllyed a hőmérséklet -4 Celsius fok alá, a cserepes virághagymáidat kint is tarthatod. Tedd a hagymákat egy védett helyre és takard le őket egy kevés szalmával .

Ahol a téli hőmérséklet szokás szerint -4 Celsius fok alá csökken, még mindig hűtheted a virághagymáidat kint, de így több munkád lesz velük. A virághagymákat egy, a föld szintje alatti gödörben vagy árokban kell elhelyeznünk. Egyik népszerű eljárás az, hogy egy kb. 60 cm mély gödörbe belehelyezik a csupasz vagy cserepes virághagymákat, majd befedik pár réteg hálóval vagy akár régi takarókkal. Azután feltöltik a gödröt egy vastag réteg szalmával vagy levelekkel. Figyelemmel kell kísérned a hőmérsékleti értékeket a gödörben, hogy megbizonyosodj affelől, a virághagymáid nem fagynak meg. Ha pockok vagy mókusok élnek a környékeden, tárold a hagymákat drótháló alatt.

Egy egyszerűbb módszer, ha virághagymáidat egy fűtetlen pincében, padláson, egy gyengén fűtött garázsban vagy egy hideg helyiségben hűtöd.

A hűtőszekrényben is hűtheted a virághagymákat. Ez az alapmegoldás azok számára, akik melegebb éghajlatú vidéken élnek. A virághagymákat nem lehet együtt tárolni más termésekkel. Sok érlelődő zöldség és gyümölcs, főleg az alma, etiléngázt bocsát ki, amely elpusztítja vagy károsítja a hagymákat.

 

 

Utókezelés:

Amikor a szükséges hűtési idő letelt, a virághagymákon zsenge gyökérhajtás jelenik meg. Költöztesd a cserepet egy melegebb helyre kb. olyan 16 Celsius fokra és kapjon több napfényt. A hajtásoknak egy pár héten belül meg kell jelenniük.

Mikor a hajtások 10-13 cm magasak, cserepeidet kiteheted a közvetlen napfényre. Ne feledd el, hogy ezek tavaszi virágok és nem szeretik az erős fényt.

Miután a virágok elhervadtak:

A virághagymák hajtatása kibillenti őket biológiai egyensúlyukból és elszívja energiájukat. A legtöbben egyszerűen csak kidobják a hagymákat, miután elvirágoztak. Azonban a trópusi nárciszt kivéve, megmenthetőek, ha kiültetjük őket a kertbe, és úgy gondozzuk, mint a kinti virághagymákat. Locsold tovább a növényt, és adj neki egy kis hagymatápot, miután virágai elhervadtak. Engedd, hogy a levélzet magától megsárguljon. Ezután ültesd ki a kertbe. A növény a következő évben újra kisarjad, de csak néhány év elteltével fog annyira megerősödni, hogy újra virágozzék Próbálj meg trópusi virághagymákat hajtatni, fehér nárciszt vagy amaryllist. Ezek a hagymák nem igényelnek előhűtést, így nem kell sokat vesződni velük.

 

értékelés