No SSO cookie

Hazatértek a füsti fecskék! Figyeljük őket!

Utolsó változtatás: 2010-08-25 | Első közzététel: 2009-04-15
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hazatértek a füsti fecskék! Figyeljük őket!
Az elmúlt hétvégén már sok helyen lehetett találkozni vonuló füsti fecskékkel, amik a napokban érkeztek meg hosszú afrikai útjukról. A hirtelen bekövetkezett meleg idő nagyon kedvez a hazatért fecskéknek, mert bőven találnak a táplálkozásukhoz szükséges rovarokból.

A füst fecske megfigyeléseket érdemes a Tavaszi madárles programunk webes felületére is feltölteni és bekapcsolódni egy nemzetközi programba a www.springalive.net oldalon. Nem csak fecskék, hanem fehér gólyák, kakukkok és sarlósfecskék megfigyeléseit is várjuk!

 

Hazatértek a füsti fecskék! Figyeljük őket!

A füsti fecske a legismertebb fecskefaj! Ausztrália kivételével Európában, Afrikában, Ázsiában és Amerikában is megtalálható. Színe felül sötétkék, szárnyai fényes feketék. Alsóteste fehér, torka piros, jellegzetes villád farkáról könnyen felismerhető.

Elterjedési területe több mint 10.000 négyzetkilométer, állománynagysága pedig 190 millió példány. Kedveli a vidéki, nyílt területeket, réteket, legelőket, szívesen üt tanyát állattelepek közelében. Telelőhelyén elkerüli a sivatagokat, a zárt erdőket és a sűrűn lakott területeket. Szeptemberben vonul, általában március végé, április elején érkezik vissza Afrikából.

A füsti fecske Észtország nemzeti madara.


Szólj Te is hozzá!