No SSO cookie

A tökmag tárolása most és a régmúltban

Utolsó változtatás: 2011-10-21 | Első közzététel: 2011-10-24
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
A tökmag tárolása most és a régmúltban
Mivel sok tökmag van egy tökben, általában nem tudjuk felhasználni azonnal, így tárolni kell, ha nem szeretnénk pazarolni.  Nézzük, hogy hogyan oldották ezt meg régen, és hogy mit tehetünk mi.

Tippek a tökmag tárolására

 

  • A sütőtök egy olyan zöldség, mely begyűjtése előtt még fel is díszíti kertünket.
  • A sütőtök Amerikában őshonos, több száz éve termesztik.
  • A tökmagok kemény és gyakran hatalmas héjának feltörése, majd órákon át való pirítása, semmivel sem könnyebb, mint más kerti növény eltevése, de begyűjtésükre akkor kerül sor, mikor az ősz első napjai mindent lelassítanak. A sütőtök és a hideg, ködös napok szinonimákká váltak, mivel az évek hosszú során alkalmazkodtak ehhez az időszakhoz.

Nézzünk néhány tökmag-megőrzési és tárolási technikát, akkor és most:

 

A sütőtök felszeletelése


A ˝Buffalo Bird Woman´s Garden˝ című könyv szerint, „mindegyik idős nő egy tökvágó kést tartott egyik kezében, melyet a bölény vállcsontjának vékonyabb részéből készítettek. Manapság acélból készült mészáros késeket használnak erre a célra. Úgy vágták fel a tököt, hogy a csontból készült fűrészlapot a tenyerükben tartott tökbe préselték.”

 

Sütőtök-felvágás

 

Egyes sütőtök farmokon, ahol több ezer tökmagot tartalékolnak, más módszereket használnak.  Mivel rengeteg tököt termesztenek tökmag előállítás céljából, egy nyaktilónak nevezett eszközt használnak. A tököt egy állványra teszik, és rányomnak egy hosszú kart, melynek végéhez egy fából készült éket rögzítettek, és a tök már szét is van választva.

 

A tökmag kiszedése a sütőtökből


A Hidatsa-k számára a tökmagtárolás egy teljesen más folyamat volt. ˝Buffalo Bird Woman´s Garden˝ könyvben ez áll: „A tökmagok, melyeket a tökből frissen kikapartak, nedvesek és hús tapad rájuk. Ahhoz, hogy ezt a húst leválasszam, egyik kezembe egy marék magot vettem, a másikba pedig egy száraz kukoricacsövet, és így a magokat a kukoricacsőhöz dörzsöltem. A kukorica egyenetlen felülete magába szívta a nedvességet és a húsos részt, ezáltal tisztítva meg a magokat.”

 

Tökmagok

 

A farmon a tökmagokat nagy műanyag ládákba kaparják ki. Mivel a tök húsa ráragad a magokra, egy éjszakát hagyják a ládákban, amíg a hús leválik róla. Majd áttöltik 5 darab, 18 literes vödrön, melyek alján különböző méretű drótos szita van. A rostálás során tömlőt és spray-t használnak, hogy minél több tökmagot nyerjenek, a tök húsát az első vödörben fogják vissza. Az utolsó vödörben pedig összegyűl a szárítani való tökmag.

Tehát mielőtt az idei sütőtök magjait megsóznánk és megsütnénk, ne felejtsünk el félre tenni egy marék nyers tökmagot, melyet megszáríthatunk, és következő évben elültethetünk.


Szólj Te is hozzá!